Białka ubić powoli na sztywną pianę z cukrem. Pod koniec ubijania dodać łyżeczkę soku z cytryny.
Ciesz się smakiem puszystych placuszków rodem z Japonii!
– 2 jajka w rozmiarze M,
– 30 g mleka,
– 30 g cukru drobnego Królewskiego,
– 30 g mąki pszennej,
– łyżeczka soku z cytryny,
– pół łyżeczki proszku do pieczenia,
– odrobina masła do smażenia.
Dodatkowo:
– syrop klonowy/ulubione owoce/bita śmietana.
Białka ubić powoli na sztywną pianę z cukrem. Pod koniec ubijania dodać łyżeczkę soku z cytryny.
W drugiej misce roztrzepać żółtka z mlekiem i przesianą mąką oraz proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej stopniowo dodawać ubite białka i delikatnie mieszać, aby nie straciły napowietrzenia.
Na patelni rozgrzać odrobinę masła na małym ogniu. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłym, szerokim otworem. Na patelnię wyszprycować ciasto. Na boki patelni wylać odrobinę wody, aby zaczęła unosić się para. Patelnię przykryć pokrywką.
Placuszki smażyć na małym ogniu. Kiedy woda wyparuje, ponownie wlać odrobinę na boki patelni. Czynność powtórzyć. Smażyć do momentu aż spód placuszków się zarumieni. Obrócić na drugą stronę i ponownie smażyć dolewając co jakiś czas wodę (uważać, aby nie zmoczyć ciasta wodą).
Placuszki przełożyć na drugą stronę i powtórzyć czynność. Gotowe podawać z ulubionymi dodatkami, takimi jak syrop klonowy, owoce, czy bita śmietana. Gotowe!
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się