Malinowy sernik

Malinowy sernik

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 30 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Rodzinne obiady z odrobiną słodyczy, Dzień Dziecka, Desery owocowe, Ciasta na urodziny i imieniny

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Ciasteczkowy spód:  

  • 300 g ciastek owsianych 
  • 120 g roztopionego masła (lub nieco mniej w zależności od użytych ciastek)

Konfitura do esów-floresów: 

  • 225 g mrożonych owoców leśnych 
  • 20 g soku z cytryny 
  • 1,25 g pektyny jabłkowej
  • 5 g cukru do pektyny 
  • 40 g cukru drobnego Królewskiego 
  • 10 g soku z limonki 
  • 1 g skórki z cytryny 
  • 0,5 g skórki z limonki 
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii

Masa serowa: 

  • 625 g serka philadelphia 
  • 180 g cukru drobnego 
  • 120 g śmietany 18% 
  • 210 g śmietanki 30% 
  • 4 jajka 
  • spora szczypta soli 
  • ziarenka z laski wanilii

PRZYGOTOWANIE

1.

– Rozdrobnić ciastka na drobny pył używając np. wałka do ciasta lub blendera.
– W misce wymieszać rozdrobnione ciastka z roztopionym masłem (chcemy uzyskać konsystencję mokrego piasku).
– Wyłożyć tortownicę o średnicy 21 cm papierem do pieczenia (spód i boki formy)
– Wsypać mieszankę ciastek z masłem do przygotowanej tortownicy.
– Używając rąk lub spodu szklanki, równomiernie rozprowadzić ciastka po dnie i lekko bokach tortownicy. Włożyć blachę do zamrażarki na pół godziny.
– Wstawić tortownicę do piekarnika nagrzanego do 180°C.
– Piec spód przez około 10 minut, aż stanie się lekko zarumieniony.
– Wyjąć tortownicę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostudzenia.

2.

– Owoce leśne umieścić w rondelku.
– Dodać sok z cytryny i limonki, cukier drobny Królewski, ekstrakt z wanilii oraz skórkę otartą z cytryny i limonki. Całość delikatnie wymieszać.
– Podgrzewać owoce na średnim ogniu, często mieszając, aż zaczną się rozpadać i puszczą sok. Doprowadzić do wrzenia.
– W osobnym naczyniu wymieszać dokładnie pektynę jabłkową w cukrze (5g). Dodać do rondelka z owocami i mieszać, aby wszystkie składniki się połączyły.
– Gotować konfiturę na średnim ogniu przez około minutę.
– Odstawić rondelek z ognia i pozostawić do wystygnięcia.

3.

– Upewnić się, że wszystkie składniki są w temperaturze pokojowej.
– Składniki wymieszać szpatułką (nie chcemy napowietrzać masy serowej). Do miski wkładać najgęstsze składniki i stopniowo rozrzedzać tymi o mniejszej gęstości.
– Owinąć tortownicę z wypieczonym spodem bardzo dokładnie od spodu folią aluminiową.**
– Umieścić tortownicę na blasze i wylać do niej masę sernikową.
– Za pomocą łyżki nałożyć kleksy sosu na wierzchu masy serowej. Umieścić patyczek od szaszłyków/rurkę w masie serowej i przeciągnąć przez środek kleksów, tworząc esy-floresy.
– Wypełnić blachę gorącą wodą do połowy wysokości tortownicy. Można również umieścić naczynie z gorącą wodą na dolną blachę – w zależności, którą opcję wybierzesz, zmodyfikuje to czas pieczenia sernika.
– Umieścić całość w piekarniku (170°C góra-dół) na 13 minut.*
– Po upływie 13 minut zmniejszyć temperaturę do 110°C.*
– Kontynuować pieczenie przez około 1 do 2 h, do momentu kiedy wierzch sernika będzie sprężysty (w razie konieczności skrócić/wydłużyć czas pieczenia). Wierzch po dotknięciu palcem ma się nie kleić, być sprężysty
– Uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić sernik w środku do całkowitego wystudzenia. Umieścić sernik na noc do lodówki. Podawać polany pozostałą częścią konfitury.

4.

* Mój piekarnik jest słabszy, dlatego aby osiągnąć w nim temperaturę 170°C muszę ustawić go na 180°C, a następnie by osiągnąć 110°C, ustawiam go na 120°C. Jeśli nie macie pewności jak piecze Wasz piekarnik warto zaopatrzyć się w termometr, który można postawić lub zawiesić wewnątrz piekarnika.
** Sernik pieczemy w kąpieli wodnej tradycyjnie, lub układając na dolną blachę szerokie naczynie z gorącą wodą (aby w piekarniku unosiła się para wodna). Wówczas na środkową kratkę należy umieścić sernik – w zależności od tego, którą z opcji wybierzecie, zmodyfikuje to czas pieczenia sernika.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się
Dołącz do naszego newslettera!