Tort czekoladowy na Dzień Ojca

Tort czekoladowy na Dzień Ojca

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny

Sezon na truskawki w pełni, dlatego zachęcamy do wykorzystania ich w naszym pysznym torciku. Delikatny, piankowy mus z truskawek świetnie komponuje się z czekoladowym spodem. Do tego trochę świeżych owoców na wierzch i mamy piękne, pyszne ciasto – w sam raz na weekendowe przyjemności lub prezent z okazji Dnia Ojca!

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g cukru z buraków cukrowych Cukier Królewski
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 100 g mleka
  • 100 g posiekanej gorzkiej czekolady
  • 40 g kakao
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Mus truskawkowy:

  • 700 g jogurtu naturalnego
  • 200 g cukru z buraków cukrowych Cukier Królewski
  • 150 g smoothie z truskawek (zblendowanych truskawek)
  • 50 g gorącej wody
  • 30 g żelatyny
  • 2 białka

Wierzch:

  • 150 g smoothie truskawkowego (zblendowanych truskawek)
  • 150 g gorącej wody
  • 50 g cukru z buraków cukrowych Cukier Królewski
  • 2 galaretki truskawkowe

Dekoracja:

  • Świeże truskawki
  • Opcjonalnie: beziki

PRZYGOTOWANIE

Krok  1
1.

Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, sodę i kakao, wymieszać. W drugiej misce wymieszać jajka z cukrem, masłem i mlekiem. Połączyć zawartość obydwu misek, delikatnie wymieszać. Dodać czekoladę, wymieszać. Wylać na tortownicę wyłożona papierem do pieczenia, piec około 40 minut w temp. 180°C. Ostudzić.

Krok  2
2.

Białka ubić na sztywno. Jogurt wymieszać z cukrem i smoothie truskawkowym. Żelatynę rozpuścić w wodzie, dodać do jogurtu, wymieszać. Na koniec dodać ubite białka, wymieszać. Wstawić do lodówki, gdy masa zacznie tężeć wyłożyć ją na ostudzone czekoladowe ciasto. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Krok  3
3.

Galaretki rozpuścić w wodzie wraz z cukrem. Dodać smoothie truskawkowe, wymieszać. Wstawić do lodówki, gdy masa zacznie tężeć wyłożyć ją na warstwę truskawkowej pianki. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Wierzch udekorować świeżymi truskawkami i opcjonalnie bezikami.

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera!