Tarta sernikowa z owocami

Tarta sernikowa z owocami

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny, Desery owocowe, Dzień Dziecka, Pikniki i grille

Czy można połączyć dwa ulubiona ciasta w jedno? Pewnie! Tarta sernikowa okraszona letnimi owocami to punkt obowiązkowy podczas wakacyjnych spotkań ze znajomymi.

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Spód:

  • 140 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 1 łyżka pudru Cukier Królewski
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 400 g twarogu sernikowego (z wiaderka)
  • 4 żółtka
  • 90 g cukru pudru Cukier Królewski
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3 łyżki budyniu waniliowego (30 g) ( można zamienić na skrobię ziemniaczaną, ale wtedy polecam dodać więcej ekstraktu z wanilii)
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki soku z cytryny
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%

Dodatkowo:

  • morele (ok. 6 szt.)
  • borówki (ok. 18 szt.)
  • listki mięty do dekoracji

PRZYGOTOWANIE

1.

Masło pokrój na mniejsze kawałki, dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto. Następnie owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 1 godz.

2.

Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę o średnicy 27 cm. Wstaw do lodówki na ok. 20-30 minut.

3.

W międzyczasie przygotuj nadzienie: twaróg wymieszaj z pozostałymi składnikami (możesz to zrobić za pomocą miksera lub rózgi).

4.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Schłodzony spód nakłuj widelcem i wyłóż na niego masę. Na wierzchu poukładaj pokrojone morele i borówki.

5.

Piecz w nagrzanym piekarniku przez ok. 25-35 minut (masa powinna być ścięta, ale nie przypieczona). Na ostatnie 5-10 minut pieczenia polecam włączyć samą dolną grzałkę.

6.

Wystudź i skosztuj! Doskonale smakuje lekko przestudzona jak i schłodzona kilka godzin w lodówce.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się
Dołącz do naszego newslettera!