Babeczki jagodowe

Babeczki jagodowe

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Desery owocowe, Dzień Dziecka, Ciasta na urodziny i imieniny, Pikniki i grille

Jagodowy sezon zobowiązuje, a jagód… nigdy za wiele! Postaw na perfekcyjne muffiny jagodowe i skorzystaj z owoców lata!

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Konfitura jagodowa:

  • 150 g jagód
  • 40 g cukru drobnego Cukier Królewski
  • 60 g wody

Kruszonka:

  • 85 g mąki pszennej
  • 50 g roztopionego masła
  • 50 g cukru drobnego Cukier Królewski

Babeczki:

  • 2 jajka
  • 130 g roztopionego masła
  • 140 g cukru drobnego Cukier Królewski
  • 200 g jagód
  • 140 g jogurtu waniliowego typu skyr
  • 240 g mąki pszennej + 1 łyżka mąki do jagód
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem jagodowy:

  • 160 g zblendowanych i przetartych przez sito jagód
  • 60 g cukru drobnego Cukier Królewski
  • 75 g jajek
  • 270 g śmietanki 36%
  • 200 g mascarpone
  • 7 g żelatyny
  • 35 g wody

Z przepisu wychodzi około 12 babeczek
Uwaga – wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

PRZYGOTOWANIE

1.

Wszystkie składniki na konfiturę jagodową wymieszać razem w garnuszku. Gotować na wolnym ogniu do powstania gęstej konfitury jagodowej. Odstawić do wystudzenia.

2.

Składniki na kruszonkę wymieszać i odstawić. Jagody połączyć z łyżką mąki i odstawić.

3.

Roztopione masło wymieszać z cukrem. Następnie dodawać jajka, jedno po drugim cały czas mieszając. Do masy jajecznej dodać jogurt waniliowy, wymieszać.

4.

Do mokrych składników wsypać suche i na końcu dodać jagody. Mieszać do momentu połączenia się składników, nie dłużej. Masę przełożyć do foremek wyłożonych papilotkami (tylko do ⅔ wysokości formy).

5.

Na wierzch babeczek opcjonalnie wyłożyć jagodową konfiturę, a całość posypać obficie kruszonką.

6.

Babeczki piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut (do suchego patyczka). Odstawić do wystudzenia.

7.

Krem jagodowy – wykonanie:
Żelatynę wymieszać z wodą i odstawić do lodówki do napęcznienia na 10 minut. Zblendowane jagody i 130 g śmietanki 36% umieścić w rondelku, zagotować. W misce połączyć jaja z cukrem. 1/3 gotujących się jagód przelać do masy jajecznej, cały czas mieszając rózgą (hartujemy jajka). Całość przelać do garnka i mieszać, kontrolując temperaturę kremu. Kiedy krem osiągnie 82 st. C, ściągnąć go z ognia. Dodać uwodnioną żelatynę i mieszać, aż cała rozpuści się w kremie. Następnie do kremu dodać pozostałą śmietankę i mascarpone. Całość zblendować, zabezpieczyć folią spożywczą w kontakcie i odstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Przed użyciem ubić trzepaczką, przełożyć do worka cukierniczego i udekorować babeczki.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się