Powrót do listy

Czas przygotowania:

powyżej 45 minut

Stopień trudności:

Średnie

Tagi:

Na słodko Deser Przyjęcie Urodziny Czekolada

Blogerka poleca

Torcik czekoladowy z truskawkami

Krem czekoladowy, krem waniliowy, biszkopt i truskawki… Klasyka? Nawet jeśli, to w najsmaczniejszym wydaniu. Skorzystaj z naszego przepisu i zrób torcik czekoladowy bez okazji bazując na najlepszych, naturalnych składnikach!

Czas przygotowania:

powyżej 45 minut

Stopień trudności:

Średnie

filtruj po tagach :

Na słodko Deser Przyjęcie Urodziny Czekolada

Składniki

Biszkopt (tortownica 18 cm)

  • 3 jajka
  • 90 g cukru drobnego Cukier Królewski
  • 50 g mąki pszennej 450
  • 15 g gorzkiego kakao

Krem czekoladowy

  • 300 ml śmietanki kremówki 36%
  • 200 g serka mascarpone
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 1 łyżka cukru pudru Cukier Królewski (opcjonalnie)

Krem waniliowy

  • 200 g śmietanki kremówki 36%
  • 150 g mascarpone
  • 1,5 łyżki cukru pudru Cukier Królewski

Polewa

  • 100 g śmietanki kremówki 36%
  • 60 g gorzkiej czekolady 64%
  • 30 g mlecznej czekolady
  • dodatkowo garść świeżych truskawek

Przygotowanie

1

krok

Piekarnik nagrzać do 165C góra- dół. Formę o śr. 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Mąkę pszenną i kakao odmierzyć a następnie przesiać przez sitko. Cukier odmierzyć do osobnej miski. Białka ubić na sztywną pianę.

2

krok

Pod koniec dodawać cukier łyżka po łyżce aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Następnie dodawać po kolei żółtka, cały czas miksując.

3

krok

Na końcu dodać mąkę i wymieszać delikatnie szpatułką aż całkowicie się wymiesza. Ciasto wyłożyć na blachę i wyrównać. Piec w temperaturze 165°C ok. 30-35 min do suchego patyczka. Zostawić do wystygnięcia w formie. Następnie wyjąć i oderwać papier i przekroić na 2 równe blaty.

4

krok

Czekolady posiekać i włożyć do miski. Śmietankę podgrzać i zalać nią posiekaną czekoladę, dokładnie wymieszać aż całkiem się rozpuści. Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na min. 4 godz.

5

krok

Do schłodzonej masy czekoladowej dodać mascarpone i ew. cukier puder i zmiksować na gęsty krem.

6

krok

Krem śmietankowy: Schłodzoną śmietankę razem z mascarpone i cukrem pudrem umieścić w misce i ubić na gęsty krem.

7

krok

Czekolady posiekać, dodać śmietankę i rozpuścić w kąpieli wodnej na gęstą polewę. Wystudzić.

8

krok

Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptu, założyć obręcz od tortownicy i wnętrze wyłożyć papierem do pieczenia. Truskawki pokroić w cienkie plastry i przykleić dookoła formy. Wyłożyć krem czekoladowy, następnie krem śmietankowy, przykryć całość drugim blatem biszkoptu. Na koniec wylać polewę czekoladową a na środek ułożyć truskawki. Tort schłodzić lodówce kilka godzin a następnie zdjęć obręcz oraz papier do pieczenia.

Składniki

Biszkopt (tortownica 18 cm)

  • 3 jajka
  • 90 g cukru drobnego Cukier Królewski
  • 50 g mąki pszennej 450
  • 15 g gorzkiego kakao

Krem czekoladowy

  • 300 ml śmietanki kremówki 36%
  • 200 g serka mascarpone
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 1 łyżka cukru pudru Cukier Królewski (opcjonalnie)

Krem waniliowy

  • 200 g śmietanki kremówki 36%
  • 150 g mascarpone
  • 1,5 łyżki cukru pudru Cukier Królewski

Polewa

  • 100 g śmietanki kremówki 36%
  • 60 g gorzkiej czekolady 64%
  • 30 g mlecznej czekolady
  • dodatkowo garść świeżych truskawek

Smacznego !

Opublikowano 23.04.2021

Drukuj przepis

Podobne przepisy

Krucha tarta z nadzieniem z czereśniami

Czekoladowe miseczki z kremem

Torcik marchewkowy z bakaliami i kremem z serka Philadelphia

Halloween brownie