Powrót do listy

Czas przygotowania:

do 30 minut

Stopień trudności:

Łatwe

Tagi:

Na słodko Deser Dla dzieci Przyjęcie Urodziny Orzechy

Blogerka poleca

Blok czekoladowy

Blok czekoladowy to deser, któremu ciężko się oprzeć. Aksamitna baza kakaowa, w której zanurzone są przepyszne dodatki o różnorodnych teksturach tworzą wspaniale pyszną i kuszącą całość. Naprawdę ciężko poprzestać na jednym kawałku.

Czas przygotowania:

do 30 minut

Stopień trudności:

Łatwe

filtruj po tagach :

Na słodko Deser Dla dzieci Przyjęcie Urodziny Orzechy

Składniki

Blok czekoladowy

  • 400 g mleka
  • 200 g cukru białego drobnego Cukier Królewski
  • 200 g masła
  • 500 g mleka w proszku
  • 60 g kakao
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • szczypta soli
  • po 70 g rodzynek, orzechów nerkowca, migdałów, orzechów laskowych, orzechów brazylijskich
  • 100 g pianek owocowych
  • 100 g płatków kokosa

Przygotowanie

1

krok

Mleko, cukier, sól i masło zagotować. Przesiać do garnka kakao i mleko w proszku, dodać kardamon, wymieszać podgrzewając jeszcze przez 2-3 minuty. Zdjąć z ognia.

2

krok

Do ciepłej masy dodać wszystkie bakalie oraz pokrojone na mniejsze kawałki owocowe pianki, wymieszać.

3

krok

Przełożyć masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wygładzić. Wierzch posypać płatkami kokosa, docisnąć je do powierzchni. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia (na około 3 godziny). Następnie pokroić na mniejsze kawałki.

Składniki

Blok czekoladowy

  • 400 g mleka
  • 200 g cukru białego drobnego Cukier Królewski
  • 200 g masła
  • 500 g mleka w proszku
  • 60 g kakao
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • szczypta soli
  • po 70 g rodzynek, orzechów nerkowca, migdałów, orzechów laskowych, orzechów brazylijskich
  • 100 g pianek owocowych
  • 100 g płatków kokosa

Smacznego !

Opublikowano 04.01.2021

Drukuj przepis

Podobne przepisy

Drożdżówki z rabarbarem i truskawkami

Różowy torcik z bezami

Likier świąteczny

Kompoty owocowe