Blok czekoladowy

Blok czekoladowy

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 30 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Karnawał, Walentynki, Wielkanoc, Dzień Dziecka, Ciasta na urodziny i imieniny

Poniżej przedstawiamy łatwy i szybki przepis na ten tradycyjny deser. To bardzo uniwersalne ciasto, które doczekało się wielu wersji smakowych m.in. z bakaliami. Z powiedzeniem do bloku możemy dodać orzechy, wiórki kokosowe, migdały oraz uwielbiane przez dzieci pianki. Blok czekoladowy na zimno przygotowujemy bez herbatników, ponieważ podczas schładzania w lodówce bardzo by rozmiękły. Jesteśmy pewni, że nie tylko miłośnicy kakao pokochają blok czekoladowy. Bez pieczenia i bez dużego wysiłku wykonasz ten niezwykle pyszny deser. Sprawdź, jak zrobić blok czekoladowy i oczaruj najbliższych!

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Blok czekoladowy

  • 400 g mleka
  • 200 g cukru białego drobnego Cukier Królewski
  • 200 g masła
  • 500 g mleka w proszku
  • 60 g kakao
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • szczypta soli
  • po 70 g rodzynek, orzechów nerkowca, migdałów, orzechów laskowych, orzechów brazylijskich
  • 100 g pianek owocowych
  • 100 g płatków kokosa

PRZYGOTOWANIE

Krok  1
1.

Mleko, cukier, sól i masło zagotować. Przesiać do garnka kakao i mleko w proszku, dodać kardamon, wymieszać podgrzewając jeszcze przez 2-3 minuty. Zdjąć z ognia.

Krok  2
2.

Do ciepłej masy dodać wszystkie bakalie oraz pokrojone na mniejsze kawałki owocowe pianki, wymieszać.

Krok  3
3.

Przełożyć masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wygładzić. Wierzch posypać płatkami kokosa, docisnąć je do powierzchni. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia (na około 3 godziny). Następnie pokroić na mniejsze kawałki.

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski