Mini Pavlove z kremem i owocami

Mini Pavlove z kremem i owocami

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny, Desery owocowe, Karnawał, Walentynki

Szukasz deseru, który uwielbiają wszyscy? Przestań główkować i postaw na klasykę w oryginalnym wydaniu. Zaskocz gości puszystą bezą z niespodzianką w środku!

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Beza:

  • 115 g białka (z ok. 3 jajek, rozm. L)
  • 175 g cukru drobnego Królewski
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • pół łyżeczki soku z cytryny
  • łyżka wrzątku

Truskawkowa galaretka:

  • 100 g pokrojonych w kostkę truskawek (mogą być truskawki mrożone)
  • 10 g cukru drobnego Cukier Królewski
  • 2 g pektyny cytrusowo-jabłkowej
  • łyżeczka soku z cytryny

Śmietankowy krem

  • 280 g śmietanki 36%
  • 80 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru Cukier Królewski
  • łyżeczka pasty waniliowej

PRZYGOTOWANIE

1.

Białka ubić na średniej mocy (przy wysokich obrotach przebijemy nasze białka, a cukier się nie rozpuści, to ważne – ubijamy na mocy 4 lub 5 na 10 możliwych).

2.

Początkowo białka ubijać do momentu powstania białych pęcherzyków powietrza na całej powierzchni misy. Dopiero w tym momencie stopniowo zacząć dodawać do nich drobny cukier.

3.

Wsypać kolejną partię cukru i kontrolować, czy poprzednia całkowicie się rozpuściła.

4.

Podczas ubijania białek, po wsypaniu ostatniej tury cukru, wlać do misy łyżkę wrzątku – dzięki temu otrzymamy chrupiącą bezę, o delikatnej, piankowej strukturze w środku (beza podczas procesu suszenia zachowa w sobie więcej wody).

5.

Na końcu do naszych białek dodać skrobię oraz sok z cytryny i wymieszać do połączenia. Następnie ubite białka przełożyć do worka cukierniczego z okrągłą tylką i szprycować do namoczonego w ciepłej wodzie rantu, o średnicy 6 cm (wysokość 5cm) zachowując odległości między bezami.

6.

Bezy suszyć w piekarniku nagrzanym do 100°C (góra- dół) z lekko uchylonymi drzwiczkami. W zależności od preferencji i mocy piekarnika możesz zmodyfikować zarówno temperaturę jak i czas suszenia. Bezy wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, najlepiej przez całą noc.

7.

Wykonanie musu:

Truskawki umieścić w rondelku i podgrzać przez dwie minuty. Cukier drobny wymieszać w osobnej miseczce z pektyną (aby po połączeniu z truskawkami nie powstały nam grudki). Dodać powstałą mieszankę do rondelka z truskawkami. Całość gotować przez około 2 minuty, a następnie dodać łyżeczkę soku z cytryny, przemieszać i rozlać truskawki do silikonowych form na półkule o średnicy 2 mm. Formy przykryć w kontakcie folią spożywczą i przełożyć do zamrażarki na około godzinę lub dłużej.

8.

Wykonanie kremu:

Mascarpone lekko przemieszać szpatułką, wlać śmietankę i dodać wanilię. Całość ubić do uzyskania gładkiej, ale też sztywnej konsystencji (nie ubijaj zbyt długo, aby nie przebić kremu). Na końcu dodać przesiany cukier puder Królewski i ubijać jeszcze przez chwilę na niskich obrotach do momentu, aż cały cukier połączy się z kremem.

9.

Wykończenie:
1. Na wysuszone bezy, za pomocą rękawa cukierniczego nałożyć pierwszą warstwę kremu.
2. Umieścić na nim galaretkę truskawkową, a następnie przykryć ją drugą warstwą kremu.
3. Całość posypać pokrojonymi drobno pistacjami i ozdobić dowolnymi, ulubionymi owocami.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się