Sernik less waste

Sernik less waste

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Przepisy na niemarnowanie, Ciasta na urodziny i imieniny, Desery owocowe

Pieczywo to jeden z najczęściej marnowanych produktów spożywczych. A zupełnie niesłusznie, bo istnieje ogrom możliwości, w jaki możemy przetworzyć czerstwe pieczywo. Na przykład upiec sernik na spodzie z nieco już zeschniętego chleba. Nie dość, że świetnie smakuje, to na dodatek nic się nie marnuje!

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Spód:

  • 200 g czerstwego chleba
  • 120 g masła
  • 40 g cukru białego Cukier Królewski
  • 20 g kakao

Masa serowa:

  • 1 kg sera w wiaderku
  • 300 g mleka
  • 220 g cukru białego Cukier Królewski
  • 100 g oleju
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka

Na wierzch:

  • 150 g białej czekolady
  • 50 g śmietanki 30%
  • Mango
  • 3-4 kiwi

PRZYGOTOWANIE

1.

Masło rozpuścić. Chleb pokruszyć. Rozpuszczone masło wymieszać z kakao i cukrem, dodać do chleba, wymieszać. Dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć powstałą masą, docisnąć.

2.

Ser wymieszać z cukrem. Dodać mąkę ziemniaczaną, całe jajka, wlać mleko oraz olej i całość wymieszać do połączenia składników. Wylać masę na spód chlebowy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec 45 minut (wierzch powinien się mocno skarmelizować). Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

3.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ze śmietanką, polać wierzch sernika. Ułożyć pokrojone owoce.

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera!