Ciasto pleśniak

Ciasto pleśniak

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny, Desery owocowe

Pleśniak to tradycyjne ciasto, które w oryginalnej wersji zazwyczaj przygotowuje się z dżemem owocowym. Jednak latem, warto skorzystać z dostępnych owoców sezonowych, świetnie sprawdzą się tutaj borówki. W połączeniu z kakaowym ciastem i waniliową bezą stanowią przepyszną całość.

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 390 g mąki
  • 290 g masła
  • 90 g cukru pudru Cukier Królewski
  • 35 g kakao
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli

Beza:

  • 4 białka
  • 170 g cukru drobnego Cukier Królewski
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • sok z ½ cytryny

Owoce:

  • 600 g borówek
  • 50 g cukru pudru Cukier Królewski
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • Sok z ½ cytryny
  • Cukier puder Cukier Królewski w młynku – do oprószenia gotowego ciasta

PRZYGOTOWANIE

Krok  1
1.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i solą, dodać posiekane masło, żółtka, jajko i zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 3 części. Do dwóch z nich dodać kakao, zagnieść, a następnie włożyć do zamrażarki na około 40 minut. Jasną część ciasta włożyć do lodówki.

Krok  2
2.

Białka ubić na sztywno, następnie stopniowo wsypywać do nich cukier, cały czas je ubijając. Ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści. Wówczas dodać do masy budyń waniliowy, mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny, całość miksować jeszcze około 4 minuty.
Borówki wymieszać z cukrem pudrem, mąką ziemniaczaną i sokiem z cytryny.

Krok  3
3.

Jasne ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuć w kilku miejscach widelcem. Wyłożyć borówki. Następnie zetrzeć na tarce pierwszą część ciasta kakaowego z zamrażarki. Wyłożyć bezę oraz drugą część ciasta kakaowego z zamrażarki startego na tarce. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 55 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić, a następnie oprószyć wierzch cukrem pudrem.

Instagram

@cukierkrolewski