Muffiny czekoladowe z cukinią

Muffiny czekoladowe z cukinią

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny, Jesienne wypieki, Desery owocowe

Jak przemycić trochę warzyw w… słodkościach? Wypróbuj przepyszne muffiny z cukinią. Cudownie czekoladowe, wilgotne w środku, szybkie i proste w przygotowaniu!

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Składniki (na 12 sztuk):

  • 150 g mąki pszennej typ 450
  • 25 g gorzkiego kakao
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 g miękkiego masła
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 120 g cukru drobnego Cukier Królewski
  • 2 małe jajka
  • 130 g cukinii

Dodatkowo:

  • 200 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 100 g serka mascarpone
  • 1,5 łyżki cukru pudru Cukier Królewski
  • owoce do dekoracji (mini kiwi, granat, maliny lub truskawki)
  • listki mięty

PRZYGOTOWANIE

1.

Piekarnik nagrzać do 165°C z termoobiegiem. Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Czekoladę posiekać. Do blaszki na muffinki z otworami o śr. 7 cm wyłożyć papilotki.

2.

Mąkę pszenna, proszek do pieczenia, kakao wymieszać i przesiać przez sitko.
Miękkie masło włożyć do miski, dodać olej, cukier i ubijać mikserem na jasną masę, ok.10 min.

3.

Do masy wbić jajka, jedno po drugim cały czas miksując. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i kakao i zmiksować krótko tylko do połączenia.

4.

Następnie dodać startą cukinię oraz posiekaną czekoladę. Wymieszać za pomocą szpatułki.
Nakładać masę do papilotek do ¾ ich wysokości.

5.

Włożyć blaszkę do nagrzanego piekarnika i piec przez 30-35 min do suchego patyczka.
Wyjąć muffinki z formy i wystudzić na kratce.

Krok  6
6.

Schłodzoną śmietankę ubić razem z mascarpone i cukrem pudrem na gęsty krem.
Krem przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną tylką np. 1M i wycisnąć na każdą muffinkę. Udekorować owocami.

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski