Piekarnik nagrzać do 165°C z termoobiegiem. Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Czekoladę posiekać. Do blaszki na muffinki z otworami o śr. 7 cm wyłożyć papilotki.
Jak przemycić trochę warzyw w… słodkościach? Wypróbuj przepyszne muffiny z cukinią. Cudownie czekoladowe, wilgotne w środku, szybkie i proste w przygotowaniu!
Składniki (na 12 sztuk):
Dodatkowo:
Piekarnik nagrzać do 165°C z termoobiegiem. Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Czekoladę posiekać. Do blaszki na muffinki z otworami o śr. 7 cm wyłożyć papilotki.
Mąkę pszenna, proszek do pieczenia, kakao wymieszać i przesiać przez sitko.
Miękkie masło włożyć do miski, dodać olej, cukier i ubijać mikserem na jasną masę, ok.10 min.
Do masy wbić jajka, jedno po drugim cały czas miksując. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i kakao i zmiksować krótko tylko do połączenia.
Następnie dodać startą cukinię oraz posiekaną czekoladę. Wymieszać za pomocą szpatułki.
Nakładać masę do papilotek do ¾ ich wysokości.
Włożyć blaszkę do nagrzanego piekarnika i piec przez 30-35 min do suchego patyczka.
Wyjąć muffinki z formy i wystudzić na kratce.
Schłodzoną śmietankę ubić razem z mascarpone i cukrem pudrem na gęsty krem.
Krem przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną tylką np. 1M i wycisnąć na każdą muffinkę. Udekorować owocami.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się