Biało-czerwone galaretki

Biało-czerwone galaretki

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 30 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Karnawał, Walentynki, Ciasta na urodziny i imieniny, Wielkanoc, Pikniki i grille, Dzień Dziecka, Jesienne wypieki

Szybki i bardzo prosty w przygotowaniu „patriotyczny” deser idealnie sprawdzi się na Mundial. Polecamy kibicowanie z naszymi biało-czerwonymi galaretkami!

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

  • 400 g truskawek
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 150 ml wrzącej wody
  • 4 g żelatyny
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 50 g cukru pudru Cukier Królewski

PRZYGOTOWANIE

1.

Truskawki obieramy z szypułek, miksujemy blenderem na jednolitą masę. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 100 ml wrzącej wody, studzimy, a następnie łączymy z masą truskawkową oraz połową cukru pudru.

2.

Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml wrzącej wody, studzimy, a następnie łączymy z jogurtem natuarlnym i pozostałym cukrem pudrem.

3.

Do kokilek lub innych niedużych naczyń wylewamy pierwszą warstwę – jogurtową. Wstawiamy do lodówki i chłodzimy do momentu, aż masa stężeje (około 40 minut).

4.

Gdy masa jogurtowa stężeje wykładamy na nią masę truskawkową, ponownie wstawiamy do lodówki i chłodzimy. Gdy masa truskawkowa także stężeje wyjmujemy galaretki z kokilek (najlepiej w tym celu włożyć na kilka sekund kokilki do naczynia z gorącą wodą). Wyjmujemy galaretki i układamy je na talerzykach tak, aby biała wartswa znalazła się na górze. Wierzch możemy opcjonalnie udekorować cząstkami truskawek.

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera!