Babeczki waniliowe z truskawkami

Babeczki waniliowe z truskawkami

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 30 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny, Desery owocowe, Dzień Dziecka, Pikniki i grille

Wilgotne w środku, nafaszerowane najlepszymi polskimi truskawkami, rozpływające się w ustach, znikające w oka mgnieniu, ujmująco słodkie i owocowe, a to tylko kilka epitetów o naszych babeczkach. Skusisz się?

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Składniki na ciasto (w temperaturze pokojowej, ok. 8-10 szt.):

  • 120 g masła
  • 100 g Cukru Królewskiego z buraków cukrowych
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 240 g mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • garść dojrzałych, polskich truskawek

PRZYGOTOWANIE

1.

Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną masę (cukier nie musi się rozpuścić).

2.

Następnie dodać jajka i zmiksować tylko do połączenia się składników. Dodać mleko oraz ekstrakt z wanilii, a także przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać i dodać pokrojone drobno truskawki. Połączyć całość za pomocą łyżki.

3.

10-11 papilotek wyłożyć do blaszki na babeczki i wypełnić je ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika góra dół 180° na ok. 25 min. Piec do suchego patyczka.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się