Muffiny z chałki

Muffiny z chałki

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 30 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Przepisy na niemarnowanie

Pieczywo i ciasto drożdżowe można mrozić, kiedy mamy go w nadmiarze. Czasem jednak może się zdarzyć, że coś nam umknie – wtedy pieczywo najlepiej zetrzeć lub zmielić na bułkę tartą, a słodkie ciasta lub chałki zamienić w całkiem nowy deser!

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Składniki (na ok. 8 sztuk):

  • 2 szklanki zmielonej chałki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego
  • 120 g dowolnych owoców

Dodatkowo:

  • cukier puder Cukier Królewski

PRZYGOTOWANIE

1.

W jednej misce wymieszać zmieloną chałkę z proszkiem do pieczenia. Dodać olej i mleko, wymieszać dokładnie, a jeśli konsystencja nie będzie gładka, dodatkowo zmiksować blenderem.

2.

Do foremek wsypać wybrane owoce (najlepiej sprawdzą się drobne owoce jagodowe). Przełożyć ciasto do foremek na babeczki.

3.

Piec w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez około 30-35 minut (do suchego patyczka).

4.

Na koniec posypać babeczki cukrem pudrem Cukier Królewski.

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera!