Rogale świętomarcińskie

Rogale świętomarcińskie

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Jesienne wypieki

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Ciasto drożdżowe:

  • 550 g mąki pszennej
  • 250 g mleka
  • 60 g cukru z buraków cukrowych Cukier Królewski
  • 30 g roztopionego masła
  • 2 jajka
  • 7 g suszonych drożdży
  • 180 g miękkiego masła
  • Żółtko i 2 łyżki mleka do posmarowania rogali

Masa makowa:

  • 350 g białego maku
  • 100 g rodzynek
  • 100 g orzechów włoskich
  • 50 g roztopionego masła
  • 200 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
  • Sok z ½ pomarańczy i skórka z niej otarta

Lukier:

  • 1 białko
  • 250 g cukru pudru Cukier Królewski
  • Około 70 g posiekanych, niesolonych pistacji

PRZYGOTOWANIE

1.

Mąkę przesiać, dodać drożdże, ciepłe mleko, jajka ubite z cukrem, roztopione masło. Zagnieść ciasto, odstawić do wyrośnięcia na około 40-60 minut.

2.

Do zmielonego trzykrotnie maku dodać cukier trzcinowy, posiekane rodzynki i posiekane orzechy, roztopione masło oraz sok wyciśnięty z pomarańczy i skórkę z niej otartą. Wymieszać masę.

3.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować na cienki, okrągły placek. Dwa placki posmarować miękkim masłem, przykryć pozostałymi dwoma plackami, rozwałkować. Podzielić na trójkąty, na każdy nałożyć porcję farszu, zwinąć. Wierzch posmarować żółtkiem rozkłóconym z mlekiem. Piec w temp. 180°C przez około 25 minut (na złoty kolor). Ostudzić.

4.

Białko wymieszać z cukrem pudrem. Powstałym lukrem polać wierzch rogalików, posypać posiekanymi pistacjami.

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera!