Ciasto Trzech Króli

Ciasto Trzech Króli

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Desery owocowe, Ciasta na urodziny i imieniny

Ciasto Trzech Króli oryginalnie pieczone jest na cieście francuskim z migdałami, my trochę urozmaiciliśmy klasyczną, francuską wersję tego wypieku. Francuskie ciasto jest dość wymagające, dlatego tutaj nieco prostsza, ale równie pyszna, maślana wersja. Dodatek orzechów włoskich dodatkowo wzbogaca smak, dlatego naprawdę warto go spróbować.

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Składniki (na blaszkę o średnicy około 26cm)

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g ciepłego mleka
  • 40 g cukru białego Cukier Królewski
  • 40 g roztopionego masła
  • 4 g drożdży suszonych
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 250 g masła w temp. pokojowej

Nadzienie:

  • 200 g mieszanki posiekanych migdałów i orzechów włoskich
  • 100 g migdałów w płatkach
  • 100 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
  • 40 g masła
  • 2 jajka
  • 1 migdał w całości

Na wierzch:

  • 1 żółtko + 2 łyżki mleka

PRZYGOTOWANIE

Krok  1
1.

Mąkę przesiać, dodać cukier, drożdże, wymieszać. Wlać ciepłe mleko i jajka, wymieszać. Na koniec dodać roztopione masło, wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.

Krok  2
2.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt. Posmarować 2/3 miękkiego masła. Złożyć ciasto w kopertę, ponownie rozwałkować, posmarować pozostałą 1/3 masła, znów złożyć w kopertę. Owinąć w folię i włożyć do zamrażarki na 30 minut.
Wyjąć z zamrażarki, rozwałkować, złożyć w kopertę. Znów rozwałkować i znów złożyć w kopertę. Owinąć w folię i włożyć do zamrażarki na 30 minut.

Krok  3
3.

Przygotować nadzienie. Masło rozpuścić w garnuszku. Dodać orzechy, migdały, cukier, podgrzewać około 5 minut na wolnym ogniu, aż cukier się rozpuści. Zdjąć, lekko ostudzić. Wbić jajka, wymieszać. Wyjąć ciasto z zamrażarki, podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na okrągły placek. Wyłożyć dno i boki blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Nałożyć nadzienie orzechowe, przykryć drugim plackiem ciasta. Na wierzchu żyletką lub ostrym nożem wyciąć dowolny kształt. Posmarować żółtkiem rozkłóconym z mlekiem. Piec w temp. 190C przez około 45 minut (na złoty kolor).

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera!