Tort piernikowy

Tort piernikowy

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Boże Narodzenie

Co powiecie na niezwykle aromatyczny Tort piernikowy? Świetnie sprawdzi się podczas Świąt Bożego Narodzenia, a także wszystkich zimowych uroczystości. Musicie wypróbować ten niezwykły przepis!

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 8 jajek
  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g cukru drobnego Cukier Królewski
  • 1 opakowanie przyprawy piernikowej
  • 15 g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem pierniczkowy:

  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g cukru drobnego Cukier Królewski
  • 50 g pokruszonych pierniczków
  • 3 g cynamonu

Krem śmietanowy:

  • 200 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki 36%
  • 100 g cukru pudru Cukier Królewski

Dodatkowo:

  • Około 250 ml zaparzonej kawy zbożowej

Lukrowane pierniczki i laski cynamonu do dekoracji wierzchu

PRZYGOTOWANIE

1.

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę wraz z drobnym cukrem. Dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę piernikową i kakao, wymieszać. Podzielić ciasto na trzy części, upiec w tej samej tortownicy (temp. 180°C przez około 35 minut). Ostudzić.

2.

Przygotować krem pierniczkowy. Mascarpone wymieszać z drobnym cukrem, dodać pokruszone pierniczki, wymieszać.

3.

Przygotować krem śmietanowy. Mascarpone wymieszać z cukrem pudrem. Kremówkę ubić, połączyć z serkiem, wymieszać.

4.

Ostudzone blaty ciasta nasączyć kawą. Przełożyć kremem pierniczkowym. Wierzch i boki tortu posmarować warstwą kremu śmietanowego. Udekorować lukrowanymi pierniczkami, pokruszonymi pierniczkami i laskami cynamonu.

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera!