Szarlotka z bezą

Szarlotka z bezą

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny, Desery owocowe

Lekko kwaśne jabłka i ujmujący smak słodkiej bezy. Taki duet to idealnie zbalansowana propozycja na szybki domowy wypiek. Wypróbuj nasz przepis i zaczaruj domowników!

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 200 g masła
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 5 dużych jabłek
  • 1 puszka kajmaku
  • 1 szklanka cukru drobnego Cukier Królewski
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • opakowanie budyniu waniliowego

PRZYGOTOWANIE

1.

Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka, mąkę, zimne masło i cukier wanilinowy wyrabiamy na gładkie ciasto.

2.

Następnie wyklejamy nim spód formy na tartę (ok. 25 cm średnicy). Wkładamy do piekarnika na 180 °C (góra-dół) na ok. 30 minut.

3.

Na podpieczony spód wykładamy kajmak.

4.

Jabłka obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Tak przygotowane jabłka mieszamy z budyniem, cynamonem i sokiem z cytryny i wykładamy na kajmak.

5.

Białka ubijamy na sztywna pianę. Dodajemy cukier cały czas miksując aż powstanie ciągnąca i szklista beza.

6.

Całość wykładamy na jabłka. Wkładamy ponownie do piekarnika na 160 °C (góra-dół) na ok. 40 min.

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski