Placuszki korzenne z polewą czekoladową

Placuszki korzenne z polewą czekoladową

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 30 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Jesienne wypieki

Zaproś jesień do swojej kuchni! Placuszki korzenne idealnie sprawdzą się na śniadanie czy szybką przekąskę w ciągu dnia. Dodaj ulubioną polewę oraz dodatki i ciesz się słodkim i pięknym deserem.

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Składniki na placuszki:

  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru drobnego Cukier Królewski
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka przyprawy korzennej

Polewa:

  • 3 łyżki cukru drobnego Cukier Królewski
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki kakao

PRZYGOTOWANIE

1.

Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia.

2.

Jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach, pozostałe składniki miksujemy ze sobą na gładką masę, dodajemy rozpuszczone masło i starte jabłko, mieszamy.

3.

Smażymy z obu stron na niewielkiej ilości oleju.

Krok  4
4.

Wszystkie składniki na polewę wkładamy do rondelka i podgrzewamy cały czas mieszając do połączenia.

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera!