Crumble jabłkowo-gruszkowe

Crumble jabłkowo-gruszkowe

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Pikniki i grille, Dzień Dziecka, Desery owocowe, Jesienne wypieki

Crumble jabłkowo-gruszkowe to idealny deser z wykorzystaniem naszych rodzimych owoców. Najlepsze jest blisko, dlatego warto zajrzeć do sadu czy nie spadło jakieś jabłko bądź gruszka i przykryć ją kołderką z maślanej i chrupiącej kruszonki.

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Kruszonka:

  • 75 g miękkiego masła
  • 120 g mąki pszennej typ 450
  • 50 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
  • 30 g mielonych migdałów

Jabłka z gruszkami:

  • 2 jabłka
  • 2 gruszki
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka kisielu cytrynowego
  • ½ łyżeczka cynamonu

Dodatkowo:

  • Lody waniliowe lub bita śmietana

PRZYGOTOWANIE

1.

Do miski wsypać mąkę, mielone migdały, cukier trzcinowy i miękkie masło. Zagnieść palcami kruszonkę aż zaczną pojawiać się grudki. Odstawić na bok. Piekarnik nagrzać do 175C góra-dół.

2.

Jabłka i gruszki umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne. Owoce pokroić w grubą kostkę i przełożyć do miski. Następnie do owoców dodać cynamon, cukier wanilinowy, kisiel i całość.

3.

Do małych żaroodpornych ramekinów nałożyć owoce, a następnie całość posypać obficie kruszonką. Zapiekać w nagrzanym do 175C piekarniku przez 30-35 min aż kruszonka będzie złota.

Krok  4
4.

Podawać zaraz po upieczeniu z gałką lodów waniliowych lub kleksem bitej śmietany.

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera!