Drożdżówki z rabarbarem i truskawkami

Drożdżówki z rabarbarem i truskawkami

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Pikniki i grille, Dzień Dziecka, Desery owocowe

Truskawki w deserach i słodkich wypiekach sprawdzają się genialnie, a w połączeniu z rabarbarem stanowią duet, który trudno przebić. Nasze drożdżówki na puszystym, słodkim cieście stanowią idealne dopełnienie całości.

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej typ 500
  • 330 ml mleka
  • 100 g cukru drobnego Cukier Królewski
  • 7 g suszonych drożdży
  • 100 g masła
  • 1 jajko

Nadzienie:

  • Około 200 g truskawek
  • Około 250 g rabarbaru
  • 100 g cukru trzcinowego Cukier królewski

Dodatkowo:

  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka

PRZYGOTOWANIE

Krok  1
1.

Mąkę przesiać do miski. Dodać drożdże, cukier drobny, jajko, ciepłe mleko i wszystko wymieszać drewnianą łyżką. Następnie wlać rozpuszczone masło i wyrobić ciasto dłońmi przez około 10 minut. Przykryć ściereczką, odstawić na około 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Krok  2
2.

Truskawki odszypułkować, pokroić na cząstki. Rabarbar pokroić na mniejsze kawałki. Owoce włożyć do miski, dodać cukier trzcinowy, wymieszać.

Krok  3
3.

Wyrośnięte ciasto podzielić na około 8-10 części, z każdej uformować kulkę, położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Docisnąć kulkę ciasta dnem szklanki tak, aby na środku powstało wgłębienie. Nałożyć do niego owoce. Brzegi posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Piec w temp. 190C przez około 20 minut (na złoty kolor).

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera!