Galettes z truskawkami

Galettes z truskawkami

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Desery owocowe, Pikniki i grille

Spróbujcie galettes, francuski wypiek przygotowany z kruchego ciasta, wypełniony owocami. Nasza propozycja to kombinacja truskawek i nektarynek, ale można tutaj użyć w zasadzie każdych owoców, które akurat mamy pod ręką.

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

  • 300 g mąki krupczatki
  • 200 g masła
  • 180 g cukru pudru Cukier Królewski
  • 1 jajko
  • Około 50 ml zimnej wody
  • ½ łyżeczki soli
  • Około 500 g truskawek
  • Około 4-5 sztuk nektarynek lub brzoskwiń
  • 70 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko + 3 łyżki mleka
  • Około 50 g migdałów w płatkach
  • Cukier Puder Cukier Królewski do oprószenia wierzchu

PRZYGOTOWANIE

Krok  1
1.

Ze składników na ciasto zagnieść kruche ciasto, schłodzić w lodówce przez około 40 minut.

Krok  2
2.

Nektarynki i truskawki pokroić w plastry. Wsypać do miski, dodać cukier trzcinowy oraz mąkę ziemniaczaną. Wymieszać.

Krok  3
3.

Schłodzone ciasto podzielić na 6 części. Każdą rozwałkować na okrągły placek. Na środku ułożyć owoce. Zagiąć brzegi ciasta do środka, docisnąć. Boki posmarować żółtkiem rozkłóconym z mlekiem i posypać migdałami w płatkach. Piec w temp. 180C przez 25-30 minut. Ostudzić. Wierzch oprószyć cukrem pudrem.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się
Dołącz do naszego newslettera!