Jogurtowy deser z domową garnolą i owocami sezonowymi

Jogurtowy deser z domową garnolą i owocami sezonowymi

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 30 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Walentynki, Pikniki i grille, Dzień Dziecka

Domowa granola to nie tylko świetny pomysł na pożywne i pełnowartościowe śniadanie. To także doskonały sposób na deser: zdrowy i pyszny. Latem, kiedy mamy dostęp do świeżych owoców, jak maliny czy borówki sprawdzi się idealnie.

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Dodatkowo

  • 400 ml jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 100 g mieszanki dowolnych orzechów (np. nerkowców, laskowych i włoskich)
  • 100 g masła
  • 100 g płatków owsianych górskich
  • 10 g cukru trzcinowego Bio Cukier Królewski
  • 10 g cukru kandyzowanego Cukier Królewski
  • 100 g płatków owsianych górskich
  • 60 g płatków orkiszowych
  • 50 g płatków jaglanych
  • 40 g migdałów w płatkach
  • 20 g płatków kokosa
  • 10 g cukru trzcinowego Bio Cukier Królewski
  • 10 g cukru kandyzowanego Cukier Królewski
  • 3 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżeczki nasion chia
  • owoce sezonowe: maliny, borówki, porzeczki

PRZYGOTOWANIE

1.

Masło rozpuszczamy w garnuszku. Do dużej miski wsypujemy płatki owsiane, orkiszowe i jaglane. Dodajemy pestki dyni, nasiona chia oraz ekologiczny cukier trzcinowy. Suche składniki mieszamy, następnie dodajemy do nich roztopione masło, wszystko mieszamy.

2.

Masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C i zapiekamy około 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy blaszkę z piekarnika, mieszamy łyżką granolę, a następnie ponownie wstawiamy ją do piekarnika na 5 minut. Po tym czasie po raz kolejny mieszamy zawartość blaszki. Po około 15 minutach granola powinna być gotowa.rnUpieczoną granolę wyjmujemy z piekarnika, dodajemy do niej mieszankę orzechów, migdały w płatkach (można je uprzednio lekko podprażyć), płatki kokosa oraz połowę cukru kandyzowanego. Mieszamy.

3.

Na dno pucharków lub szklaneczek, w których mamy przygotować deser wysypujemy warstwę granoli.

4.

Na warstwę granoli wykładamy część owoców oraz jogurtu naturalnego. Następnie wykładamy kolejną warstwę granoli, jogurt i owoce. Wierzch deseru posypujemy pozostałym cukrem kandyzowanym.

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera!