Fale Dunaju

Fale Dunaju

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny, Desery owocowe, Karnawał, Walentynki

Ten deser przypadnie do gustu nawet największym smakoszom. Przygotujcie królewsko dobre Fale Dunaju!

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Ciasto (składniki w temp. pokojowej!):

  • 5 dużych jajek,
  • 255 g mąki pszennej tortowej,
  • 250 g masła,
  • 100 g cukru pudru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 czubata łyżka ciemnego kakao,
  • 3 łyżki mleka.

Dodatkowo: 

  • 2 garści mrożonych wiśni

Krem:

  • 500 ml mleka,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 45 g budyniu waniliowego,
  • 100 g cukru,
  • 230 g masła 82% w temperaturze pokojowej.

Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 100 ml śmietanki 30%.

PRZYGOTOWANIE

1.

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. W osobnej misie utrzeć miękkie masło z cukrem pudrem na puch, a następnie stopniowo dodawać żółtka.  Do całości przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować do połączenia się składników.  Do masy wmieszać dokładnie ubite białka. Tortownicę 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 3/4 masy ciasta rozprowadzić na dnie tortownicy, a do pozostałej części ciasta dodać kakao oraz mleko.  Wymieszać i ułożyć na jasnym cieście. Na wierzch powciskać wiśnie.  Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, góra dół 180′ i piec ok 50 min. Do suchego patyczka. Ostudzić.

2.

W rondelku zagotować 300 ml mleka z cukrem. W pozostałym mleku w miseczce, rozprowadzić proszek budyniowy oraz mąkę. Do gotującego się w rondelku mleka, wlewać masę, energicznie mieszając tak by nie powstały grudki, gotować ok 1-2 min na wolnym ogniu cały czas mieszając aż masa zgęstnieje. Na wierzch budyniu przykleić folię spożywczą, tak by nie powstał kożuch. Budyń ostudzić w temp pokojowej. Miękkie masło zmiksować na puch, a następnie stopniowo dodawać ostudzony budyń miksując na średnich obrotach. Powstałym kremem posmarować ostudzone ciasto.

3.

Śmietankę podgrzać mocno, ale nie gotować.  Zestawić z ognia i wkruszyć czekoladę.  Wymieszać dokładnie aż powstanie jednolita masa. Ostudzoną, ale nadal płynną czekoladę rozprowadzić na wierzchu ciasta. Schłodzić całość 1 h.

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się
Dołącz do naszego newslettera!