Ciasto z patelni

Ciasto z patelni

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny, Desery owocowe, Pikniki i grille

Nagła ochota na coś słodkiego? Nie potrzebujesz piekarnika, żeby zadziała się magia! Sprawdź przepis na ciasto z patelni. Wykorzystaj sezonowe owoce i zaskocz domowników czymś pysznym!

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru trzcinowego Cukier Królewski
  • 3 jajka
  • 5 łyżek cukru z buraków cukrowych Cukier Królewski
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 80 ml oleju
  • 120 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • garść czereśni lub innych sezonowych owoców
  • 200 ml śmietanki + 2 łyżeczki cukru pudru Królewskiego
  • cukier puder Królewski do posypania

PRZYGOTOWANIE

1.

Na patelni rozpuścić masło i zasypać je cukrem trzcinowym. Część czereśni wydrążyć, pokroić na połówki i ułożyć na patelni.

2.

W misce utrzeć jajka w całości z cukrami na puszystą, jasną masę. Cienką strużką dodać olej, mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i wymieszać do połączenia.

3.

Połowę masy wylać na patelnię, do drugiej dodać kakao i także wylać na jasną masę. Patelnię przykryć pokrywką i podgrzewać na małym ogniu przez ok. 30 minut, kontrolując co jakiś czas, czy spód się nie przypieka.

4.

Patelnię odwrócić i wyjmując ciasto na paterę. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i przełożyć na ciasto. Udekorować pozostałymi świeżymi owocami i posypać cukrem pudrem.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się
Dołącz do naszego newslettera!