Czekoladowe babeczki z solonym karmelem

Czekoladowe babeczki z solonym karmelem

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Karnawał, Walentynki, Ciasta na urodziny i imieniny, Wielkanoc, Pikniki i grille, Dzień Dziecka, Jesienne wypieki

Pyszne muffinki czekoladowe z karmelem i solą to doskonała przekąska w ciągu dnia, ale też pyszny dodatek różnych przyjęć, czy uroczystości. Posmakują one zwłaszcza osobom, które nie przepadają za bardzo słodkimi wypiekami i lubią ciekawe połączenia smaków. Czekolada i cukierkowy smak karmelu, który przełamujemy solą to idealne zestawienie, które nas nie zasłodzi, a jedynie uwypukli każdy składnik babeczki. Dlatego nie ma co się dziwić, że muffinki słony karmel zachwyciły już wielu miłośników wypieków.
Dowiedz się, jak zrobić solony karmel i pokochaj niesamowitą kombinację, która rozpływa się na języku! Gwarantujemy, że jak raz skosztujesz tej wyśmienitej babeczki słony karmel będzie gościł w twojej kuchni znacznie częściej!

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Masa:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka Cukru Królewskiego
  • 0,5 szklanki gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 szklanka śmietany 18%

Solony karmel:

  • 1 szklanka drobnego Cukru Królewskiego
  • 100 g masła
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 0,5 łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • 1 banan
  • papilotki do babeczek lub forma do babeczek

PRZYGOTOWANIE

1.

Suche składniki mieszamy.

2.

Dodajemy mokre składniki i wszystko ponownie dokładnie mieszamy.

3.

Czekoladę siekamy na drobne kawałeczki i dodajemy do masy.

4.

Wykładamy do papilotek na 2/3 wysokości, na wierzch dodajemy po plasterku banana, wkładamy do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika na ok. 25 min.

5.

Międzyczasie przygotowujemy solony karmel do polania babeczek – cukier wrzucamy rondelka, na średnim ogniu podgrzewamy i czekamy aż cukier się rozpuścić, nie mieszając, ale uważamy żeby się nie przypalił.

6.

Kiedy się rozpuścić i nabierze bursztynowego koloru wrzucamy masło, mieszamy do rozpuszczenia.

7.

Następnie wlewamy śmietankę, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Krok  8
8.

Na koniec dodajemy sól i zdejmujemy z ognia.

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski