Powrót do listy

Czas przygotowania:

do 45 minut

Stopień trudności:

Łatwe

Tagi:

#KrólewskieiProste Na słodko Podwieczorek Przyjęcie Cynamon Czekolada Mąka Jajko

Blogerka poleca

Czekoladowe babeczki z solonym karmelem

Są takie smaki, którym nie sposób się oprzeć. Czekoladowe babeczki z domowym solonym karmelem to świetna propozycja na szybki deser i niespodziewaną wizytę gości.

Czas przygotowania:

do 45 minut

Stopień trudności:

Łatwe

filtruj po tagach :

#KrólewskieiProste Na słodko Podwieczorek Przyjęcie Cynamon Czekolada Mąka Jajko

Składniki

Masa:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka Cukru Królewskiego
  • 0,5 szklanki gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 szklanka śmietany 18%

Solony karmel:

  • 1 szklanka drobnego Cukru Królewskiego
  • 100 g masła
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 0,5 łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • 1 banan
  • papilotki do babeczek lub forma do babeczek

Przygotowanie

1

krok

Suche składniki mieszamy.

2

krok

Dodajemy mokre składniki i wszystko ponownie dokładnie mieszamy.

3

krok

Czekoladę siekamy na drobne kawałeczki i dodajemy do masy.

4

krok

Wykładamy do papilotek na 2/3 wysokości, na wierzch dodajemy po plasterku banana, wkładamy do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika na ok. 25 min.

5

krok

Międzyczasie przygotowujemy solony karmel do polania babeczek – cukier wrzucamy rondelka, na średnim ogniu podgrzewamy i czekamy aż cukier się rozpuścić, nie mieszając, ale uważamy żeby się nie przypalił.

6

krok

Kiedy się rozpuścić i nabierze bursztynowego koloru wrzucamy masło, mieszamy do rozpuszczenia.

7

krok

Następnie wlewamy śmietankę, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

8

krok

Na koniec dodajemy sól i zdejmujemy z ognia.

Składniki

Masa:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka Cukru Królewskiego
  • 0,5 szklanki gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 szklanka śmietany 18%

Solony karmel:

  • 1 szklanka drobnego Cukru Królewskiego
  • 100 g masła
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 0,5 łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • 1 banan
  • papilotki do babeczek lub forma do babeczek

Smacznego !

Opublikowano 20.05.2020

Drukuj przepis

Podobne przepisy

Francuskie koszyczki z jesiennymi owocami

Babeczki kokosowe z niespodzianką

Dżem bananowy z pomarańczą i wanilią oraz pancakes z borówkami amerykańskimi

Zapiekane jabłka pod kruszonką