Blogerka poleca
Czekoladowe babeczki z solonym karmelem
Są takie smaki, którym nie sposób się oprzeć. Czekoladowe babeczki z domowym solonym karmelem to świetna propozycja na szybki deser i niespodziewaną wizytę gości.
Czas przygotowania:
do 45 minut
Stopień trudności:
Łatwe
Składniki
Masa:
- 1,5 szklanki mąki
- 1 szklanka Cukru Królewskiego
- 0,5 szklanki gorzkiego kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1 tabliczka białej czekolady
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 2 jajka
- 0,5 szklanki oleju
- 1 szklanka śmietany 18%
Solony karmel:
- 1 szklanka drobnego Cukru Królewskiego
- 100 g masła
- 100 ml śmietanki 30%
- 0,5 łyżeczki soli
Dodatkowo:
- 1 banan
- papilotki do babeczek lub forma do babeczek
Przygotowanie
1
krok
Suche składniki mieszamy.
2
krok
Dodajemy mokre składniki i wszystko ponownie dokładnie mieszamy.
3
krok
Czekoladę siekamy na drobne kawałeczki i dodajemy do masy.
4
krok
Wykładamy do papilotek na 2/3 wysokości, na wierzch dodajemy po plasterku banana, wkładamy do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika na ok. 25 min.
5
krok
Międzyczasie przygotowujemy solony karmel do polania babeczek – cukier wrzucamy rondelka, na średnim ogniu podgrzewamy i czekamy aż cukier się rozpuścić, nie mieszając, ale uważamy żeby się nie przypalił.
6
krok
Kiedy się rozpuścić i nabierze bursztynowego koloru wrzucamy masło, mieszamy do rozpuszczenia.
7
krok
Następnie wlewamy śmietankę, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
8
krok
Na koniec dodajemy sól i zdejmujemy z ognia.

Składniki
Masa:
- 1,5 szklanki mąki
- 1 szklanka Cukru Królewskiego
- 0,5 szklanki gorzkiego kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1 tabliczka białej czekolady
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 2 jajka
- 0,5 szklanki oleju
- 1 szklanka śmietany 18%
Solony karmel:
- 1 szklanka drobnego Cukru Królewskiego
- 100 g masła
- 100 ml śmietanki 30%
- 0,5 łyżeczki soli
Dodatkowo:
- 1 banan
- papilotki do babeczek lub forma do babeczek
Smacznego !
Wielkie ciasteczko z czekoladą mleczną i orzechami nerkowca
Naleśnik "Dutch baby"
Dżem brzoskwiniowy z wanilią
Halloween brownie