Suche składniki mieszamy.
Pyszne muffinki czekoladowe z karmelem i solą to doskonała przekąska w ciągu dnia, ale też pyszny dodatek różnych przyjęć, czy uroczystości. Posmakują one zwłaszcza osobom, które nie przepadają za bardzo słodkimi wypiekami i lubią ciekawe połączenia smaków. Czekolada i cukierkowy smak karmelu, który przełamujemy solą to idealne zestawienie, które nas nie zasłodzi, a jedynie uwypukli każdy składnik babeczki. Dlatego nie ma co się dziwić, że muffinki słony karmel zachwyciły już wielu miłośników wypieków.
Dowiedz się, jak zrobić solony karmel i pokochaj niesamowitą kombinację, która rozpływa się na języku! Gwarantujemy, że jak raz skosztujesz tej wyśmienitej babeczki słony karmel będzie gościł w twojej kuchni znacznie częściej!
Masa:
Solony karmel:
Dodatkowo:
Suche składniki mieszamy.
Dodajemy mokre składniki i wszystko ponownie dokładnie mieszamy.
Czekoladę siekamy na drobne kawałeczki i dodajemy do masy.
Wykładamy do papilotek na 2/3 wysokości, na wierzch dodajemy po plasterku banana, wkładamy do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika na ok. 25 min.
Międzyczasie przygotowujemy solony karmel do polania babeczek – cukier wrzucamy rondelka, na średnim ogniu podgrzewamy i czekamy aż cukier się rozpuścić, nie mieszając, ale uważamy żeby się nie przypalił.
Kiedy się rozpuścić i nabierze bursztynowego koloru wrzucamy masło, mieszamy do rozpuszczenia.
Następnie wlewamy śmietankę, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Na koniec dodajemy sól i zdejmujemy z ognia.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się