Tarta z dziką różą

Tarta z dziką różą

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Jesienne wypieki, Ciasta na urodziny i imieniny

Propozycja na deser nieoczywisty – zaskakujące połączenie dzikiej róży i białej czekolady. Wypróbuj nasz przepis na sezonowe ciasto i zaskocz domowników!

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Składniki :

Kruche ciasto:

  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 120 g zimnego masła 82%
  • 1 łyżka cukru drobnego Cukier Królewski
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 żółtka

Krem:

  • 400 ml śmietany 30%
  • 300 g białej czekolady
  • Dodatkowo:
  • 230 g dżemu z dzikiej róży
  • Do dekoracji :
  • świeży rozmaryn
  • żurawina
  • pączki róży

PRZYGOTOWANIE

1.

W rondelku podgrzać mocno śmietankę, nie gotować. Zestawić z ognia, wkruszyć białą czekoladę i wymieszać aż powstanie jednolita i gęsta masa. Ostudzić na blacie, a następnie schłodzić w lodówce najlepiej kilka godzin. Po tym czasie ubić masę mikserem do uzyskania gęstego kremu.

2.

Masło zetrzeć na tarce na grube wiórki. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść na gładką masę, owinąć folią spożywczą i schłodzić ok. 30 min w lodówce.

3.

Następnie wykleić formę do tarty o średnicy 28 cm ciastem (dno i brzegi) i ponownie schłodzić 15 min.

4.

Nakłuć dno i boki widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika 190 stopni na ok. 17-20 min. Piec do zarumienienia. Ostudzić.

Krok  5
5.

Dno ciasta posmarować dżemem z dzikiej róży i wyłożyć krem. Wierzch udekorować. Ciasto przed podaniem ponownie schłodzić.

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera!