Suflet waniliowy

Suflet waniliowy

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 30 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny, Boże Narodzenie, Dzień Dziecka

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

50 g masła + łyżeczka do wysmarowania kokilek

2 jajka

4 łyżeczki cukru pudru Królewskiego + łyżeczka do oprószenia

łyżka mąki tortowej ( z górką )

łyżeczka ekstraktu waniliowego 150 ml mleka 3,2%

-> Przepis na 3 porcje

PRZYGOTOWANIE

1.

Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać cukier puder Królewski i ekstrakt – wymieszać. Masło rozpuścić, dodać mąkę i mieszać do uzyskania tzw. zasmażki. Od razu wlać mleko i chwilę gotować, aż całość zgęstnieje, wystudzić a następnie połączyć z żółtkami. Kokilki wysmarować miękkim masłem. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z wcześniej przygotowaną pastą.

2.

Masę przełożyć do kokilek i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20-25 minut w 180 stopniach bez termoobiegu. Suflety będą rosnąć w górę, ale po wyjęciu z piekarnika szybko opadają, dlatego należy je podać jeszcze ciepłe.

łyżki

Inne przepisy

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się