Tarta z kremem migdałowym i figami

Tarta z kremem migdałowym i figami

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Jesienne wypieki, Ciasta na urodziny i imieniny, Desery owocowe

Brak pomysłu na jesienne wypieki? Wypróbuj przepis na przepyszną tartę z delikatnym kremem w towarzystwie słodkich fig! Niech cieszy oczy i podniebienie!

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Krem:

  • 225 ml + 100 ml mleka
  • 80 g masła 82%
  • 4 łyżki Cukru Królewskiego
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 40 g mąki migdałowej
  • 2 jajka
  • odrobinę ekstraktu z wanilii

Ciasto:

  • 250g mąki pszennej
  • 150 g masła 82%
  • 1 jajko
  • 1 łyżka Cukru Królewskiego

Dodatkowo: 4 świeże figi

PRZYGOTOWANIE

1.

Mąkę przesiać do misy i wymieszać z cukrem. Dodać starkowane zimne masło i rozetrzeć całość w palcach. Na koniec wbić jajko i zarobić ciasto. Jeśli ciężko je skleić, dodać łyżkę zimnej wody. Ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na około 30 minut.

2.

Wyciągnąć ciasto z lodówki, oprószyć odrobiną mąki i rozwałkować między 2 arkuszami papieru do pieczenia na okrąg o średnicy odrobinę większej niż forma do pieczenia (u nas forma 30 cm).

3.

Ciasto nawinąć na wałek i przełożyć ostrożnie na foremkę. Wykleić jej środek, docisnąć, a wystające na brzegach ciasto obciąć wałkiem. Ciasto wstawić z formą do zamrażarki na czas nagrzewania się piekarnika. Piekarnik nagrzać do 190 stopni, góra-dół.

4.

Ciasto nakłuć widelcem, przykryć folią aluminiową i wysypać suchy ryż lub fasolę, by obciążyć ciasto. Wstawić do piekarnika na ok. 15 minut. Po tym czasie zdjąć folię oraz obciążenie i piec kolejne 10-13 minut do zarumienienia. Ostudzić.

5.

Zagotować w rondelku 225 ml mleka, masło, cukier i ekstrakt waniliowy. W misie wymieszać pozostałe mleko, mąki i jajka.

6.

Do gotującego się mleka wlewać masę, cały czas mieszając i zmniejszyć ogień. Mieszać cały czas do powstania gęstej, jednolitej masy. Lekko ostudzony krem przelać na ostudzony kruchy spód i udekorować wierzch świeżymi figami.

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera!