Ciasto z herbatnikami i karmelem

Ciasto z herbatnikami i karmelem

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny, Dzień Dziecka, Pikniki i grille, Karnawał, Jesienne wypieki

Oto pyszne rozwiązanie dla wszystkich, którzy nie przepadają za pieczeniem: ciasto na bazie herbatników. Kolejne warstwy z gęstego, lśniącego i lekko ciągnącego karmelu oraz krem budyniowy i śmietankowy to pyszne połączenie. Całość polana jest cienką, czekoladową warstwą. Nie sposób się mu oprzeć.

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Warstwy i karmel

  • około 350-400 g herbatników
  • około 350-400 g herbatników
  • 200 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
  • 50 g śmietanki 30%
  • 30 g masła
  • opcjonalnie: szczypta soli

Budyń

  • 300 g mleka
  • 60 g cukru białego Cukier Królewski
  • 100 g mleka
  • 1 żółtko
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 25 g maki pszennej
  • 100 g serka mascarpone

Krem śmietankowy

  • 250 g śmietanki 30%
  • 100 g serka mascarpone
  • 40 g cukru pudru Cukier Królewski

Polewa

  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 100 g śmietanki 30%
  • 25 g masła
  • 40 g cukru pudru Cukier Królewski
  • 20 g kakao

PRZYGOTOWANIE

Krok  1
1.

Przygotować karmel: na patelnię wsypać cukier trzcinowy, podgrzewać, aż cały cukier się rozpuści. Gdy cały cukier się rozpuści dodać do niego pokrojone na kawałki masło. Wymieszać rózgą. Zdjąć z ognia i stopniowo wlewać śmietankę, cały czas mieszając masę rózgą. Gdy składniki się połączą można dodać szczyptę soli. Ostudzić. rnCzęść herbatników namoczyć w mleku. Wyłożyć dno blaszki.

Krok  2
2.

Przygotować krem budyniowy: 300 g mleka i 60 g cukru białego zagotować. 100 g mleka, 1 żółtko, 25 g mąki ziemniaczanej i 25 g maki pszennej wymieszać w garnuszku. Gdy mleko z cukrem się zagotują wlać do nich wymieszane w garnuszku składniki. Zagotować, mieszając. Ostudzić. Do ostudzonego budyniu dodać 100 g serka mascarpone, wymieszać. rnPrzygotować krem śmietanowy: mascarpone wymieszać z cukrem pudrem. Kremówkę ubić, następnie delikatnie połączyć z mascarpone. rnNa dno wyłożone herbatnikami wylać ostudzony karmel, wyrównać. Wyłożyć warstwę namoczonych w mleku herbatników. Wyłożyć warstwę budyniową. Ułożyć kolejną warstwę z namoczonych w mleku herbatników. Wyłożyć warstwę śmietanową i kolejna warstwę herbatników.

Krok  3
3.

Przygotować polewę: śmietankę podgrzewać do momentu zagotowania. Wsypać połamaną czekoladę, odstawić na 2-3 minuty. Następnie wymieszać, wstawić na bardzo mały ogień, dodać resztę składników i podgrzewać mieszając do połączenia. Ciepłą polewą polać ostatnią warstwę herbatników. Wyrównać. Schłodzić w lodówce.

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera!