Masło podgrzewamy na średnim ogniu, aż zmieni barwę na bursztynową i zacznie wydzielać orzechowy zapach. Uwaga żeby go nie przypalić! Kiedy będzie gotowe przelewamy je do miski i studzimy.
Masło podgrzewamy na średnim ogniu, aż zmieni barwę na bursztynową i zacznie wydzielać orzechowy zapach. Uwaga żeby go nie przypalić! Kiedy będzie gotowe przelewamy je do miski i studzimy.
Białka rozbijamy krótko rózgą, aż na powierzchni pojawi się piana, dodajemy cukier puder oraz sól i mieszamy. Dolewamy wystudzone masło, łączymy. Dodajemy przesianą mąkę pszenną oraz migdałową, krótko mieszamy całość. Masę możemy schłodzić przed pieczeniem przez pół godziny w lodówce.
Piekarnik rozgrzewamy do 180*C, foremki do finansjerę wypełniamy ciastem do 3/4 objętości, jeśli używamy owoców, wciskamy je w środek. Pieczemy przez około 20-25 min, aż się delikatnie zarumienią.
Po wyjęciu z piekarnika studzimy ciastka przez 3 min w foremkach a następnie wyjmujemy na kratkę. Możemy udekorować je dodatkowo cukrem pudrem.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się