Finansjerki

Finansjerki

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 30 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny, Pikniki i grille, Boże Narodzenie

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

  • 3 białka jaj w temperaturze pokojowej 
  • 100g masła 
  • 70g cukru pudru
  • Szczypta soli 
  • 50g mąki pszennej 
  • 50g mąki migdałowej 
  • Opcjonalnie świeże maliny lub borówki 

PRZYGOTOWANIE

1.

Masło podgrzewamy na średnim ogniu, aż zmieni barwę na bursztynową i zacznie wydzielać orzechowy zapach. Uwaga żeby go nie przypalić! Kiedy będzie gotowe przelewamy je do miski i studzimy.

2.

Białka rozbijamy krótko rózgą, aż na powierzchni pojawi się piana, dodajemy cukier puder oraz sól i mieszamy. Dolewamy wystudzone masło, łączymy. Dodajemy przesianą mąkę pszenną oraz migdałową, krótko mieszamy całość. Masę możemy schłodzić przed pieczeniem przez pół godziny w lodówce.

3.

Piekarnik rozgrzewamy do 180*C, foremki do finansjerę wypełniamy ciastem do 3/4 objętości, jeśli używamy owoców, wciskamy je w środek. Pieczemy przez około 20-25 min, aż się delikatnie zarumienią.
Po wyjęciu z piekarnika studzimy ciastka przez 3 min w foremkach a następnie wyjmujemy na kratkę. Możemy udekorować je dodatkowo cukrem pudrem.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się