Dakłas  

Dakłas  

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny, Karnawał

To ciasto, które łączy w sobie genialną, kompozycję smaków i zapachów, a także tekstur. Orzechy, daktyle, karmel. Miękki spód, aksamitny krem i krucha beza – można się zakochać! Idealnie sprawdzi się zwłaszcza jesienną i zimową porą.

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Ciasto: 

  • 250 g mąki pszennej  
  • 100 g orzechów włoskich  
  • 100 g daktyli  
  • 100 g cukru drobnego Cukier Królewski  
  • 150 ml mleka  
  • 3 jajka  
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia  
  • ½ łyżeczka sody oczyszczonej  
  • Do nasączenia: około 200 ml mleka migdałowe + 4 laski cynamonu + 1 łyżka cukru drobnego Cukier Królewski  

Krem: 

  • 200 g kajmaku z puszki  
  • 300 ml mleka  
  • 150 g cukru trzcinowego Cukier Królewski  
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej  
  • 1 łyżka mąki pszennej  
  • 3 żółtka  

Beza:  

  • 3 białka  
  • 250 g cukru drobnego Cukier Królewski  
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej  
  • 1 łyżka soku z cytryny  
  • Około 10 sztuk posiekanych daktyli  
  • Około 15 g posiekanych orzechów włoskich  

 

PRZYGOTOWANIE

 

Krok  1
1.

Przygotować ciasto. Mleko zagotować, dodać do niego daktyle, odstawić aż namiękną. Zblendować. Do masy dodać jajka i cukier, wymieszać.

Mąkę, posiekane orzechy włoskie, sodę i proszek wymieszać, wlać masę daktylową, wymieszać. Wylać ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 45 minut w temp. 175°C. Ostudzić.

Mleko migdałowe podgrzać, dodać laski cynamonu i cukier, wymieszać i odstawić. Gdy ostygnie nasączyć ciasto.

Krok  2
2.

Białka przeznaczone na bezę ubić, stopniowo dodawać po łyżce drobny cukier i nadal miksować, aż powstanie błyszcząca, dość gęsta masa, a cały cukier się rozpuści. Na koniec dodać mąkę, sok z cytryny, zmiksować. Dodać orzechy i daktyle, wymieszać. Wyłożyć masę to tortownicy, w której wcześniej piekł się spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C na 15 minut, następnie zmniejszyć temp. Do 80°C i piec jeszcze około 90 minut. Ostudzić.

Krok  3
3.

Około ½ szklanki mleka wymieszać z mąką ziemniaczaną i żółtkami. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać wymieszaną mąkę, zagotować budyń. Ostudzić.

Zmiksować z miękkim masłem, dodać kajmak, wymieszać.

Złożyć ciasto: spód daktylowy – krem kajmakowy – beza orzechowo-daktylowa.

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się