Kokosowo-twarogowe minipączki  

Kokosowo-twarogowe minipączki  

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 30 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Karnawał, Ciasta na urodziny i imieniny

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

  • 250 g twarogu półtłustego w kostce
  •  2 jajka
  • 50 g drobnych wiórków kokosowych  
  • 1 łyżeczka wódki
  • ½ łyżeczki ekstraktu z migdałów lub olejku migdałowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 250 g mąki pszennej
  • 3 czubate łyżki cukru pudru Cukier Królewski 

Dodatkowo: 

  • 1 l oleju do smażenia
  • cukier puder Cukier Królewski
  • opcjonalnie: konfitura różana lub dżem 

PRZYGOTOWANIE

1.

Twaróg zblenduj z jajkami oraz wiórkami kokosowymi. Dodaj wódkę i ekstrakt z migdałów. Wymieszaj.

2.

W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę z sodą i cukrem pudrem.

3.

Połącz zawartość obydwu naczyń i zagnieć ciasto. Możesz to zrobić również mikserem (miksując na niskich obrotach do czasu połączenia się składników). Ciasto będzie nieco klejące.

4.

W szerokim garnku rozgrzej olej do temperatury 180 stopni.

5.

Z masy kokosowo-twarogowej za pomocą dwóch łyżeczek lub dłoni formuj kuleczki. Smaż na rozgrzanym oleju do zarumienienia (ok. 5 minut). W trakcie smażenia możesz obracać pączki za pomocą widelca. Gotowe pączki wyjmij łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

6.

Po lekkim ostudzeniu posyp pączki cukrem pudrem. Możesz nadziać je również ulubionym dżemem lub konfiturą różaną.

7.

PORADA: Jeśli zdecydujesz się formować pączki dłońmi, posmaruj je wcześniej odrobiną oleju – to znacznie ułatwi zadanie.

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się
Dołącz do naszego newslettera!