BABKA MIGDAŁOWO KAWOWA

BABKA MIGDAŁOWO KAWOWA

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Wielkanoc, Rodzinne obiady z odrobiną słodyczy, Ciasta na urodziny i imieniny

Puszysta, wilgotna i przywołuje aromat świeżo zaparzonej kawy!

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Składniki:

  • 5 jajek
  • 240 g Cukru Królewskiego trzcinowego nierafinowanego
  • 60 g fusów z kawy
  • 130 ml mleka 3,2%
  • 200 ml oleju (np. rzepakowego)
  • 280 g mąki tortowej
  • kilka kropel naturalnego aromatu migdałowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 g posiekanych migdałów
  • 4 łyżki cukru pudru Królewskiego
  • łyżka wody (lub więcej )

PRZYGOTOWANIE

1.

Jajka ubij przez kilka minut z cukrem na jasny krem. Wlej cienką strużką olej i mleko – połącz.

2.

Dodaj fusy z kawy, migdały, oleje , a następnie wymieszaj.

3.

Wsyp w 3 partiach mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszaj. Formę wysmaruj masłem i posyp bułką tartą.

4.

Wlej masę i wstaw formę do nagrzanego piekarnika do 180° stopni przez ok 35-40 minut ( sprawdź patyczkiem).

5.

Z wody i cukru pudru przygotuj lukier i polej nim wystudzoną babkę. Posyp migdałami.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się