Piszinger

Piszinger

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 30 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny, Karnawał, Pikniki i grille, Dzień Dziecka

Superszybki i obłędnie kakaowy deser do kawy i solo – piszinger. Sprawdź nasz przepis na kakaowego wafla i znajdź kilkanaście minut, żeby przywołać najmilsze wspomnienia z dzieciństwa.

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Składniki

  • wafle okrągłe lub kwadratowe
  • 1 kostka miękkiego masła
  • 400 g masy kajmakowej
  • 2 łyżki ciemnego kakao

Polewa

  • 3 łyżki cukru pudru Cukier Królewski
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • opcjonalnie: orzeszki ziemne

PRZYGOTOWANIE

1.

Masło ucieramy na puszystą masę. Po kilku minutach, kiedy masa jest lekka i zmieniła kolor na jasny dodajemy kajmak oraz kakao i ponownie miksujemy.

2.

Wafle smarujemy cienką warstwą masy i składamy na przemian – wafel-masa-wafel. Odstawiamy w chłodne miejsc i przykrywamy czymś twardym, żeby wafle nam się nie rozeszły.

3.

Masło do polewy rozpuszczamy na małym ogniu. Kiedy jest już płynne, dodajemy cukier puder oraz kakao i mieszamy, żeby nie powstały grudki. Studzimy.

Krok  4
4.

Tężejącą polewę wylewamy na wafle i dokładnie rozsmarowujemy na całej powierzchni. Opcjonalnie posypujemy drobno posiekanymi orzeszkami ziemnymi.

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski