Sernik czekoladowy

Sernik czekoladowy

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 30 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny, Dzień Dziecka, Boże Narodzenie

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Spód

  • 30 g masła 
  • 30 g cukru pudru 
  • 50 g mąki 
  • 10 g kakao 

Masa serowa

  • 125 g twarogu, zmielonego min 3 razy (użyłyśmy twarogu z wiaderka) 
  • 125 g mascarpone 
  • 35 g mleka 
  • 2 małe jajka 
  • 1 żółtko 
  • 100 g drobnego cukru 
  • 7 g kakao 
  • 115 g czekolady deserowej (50%) 

PRZYGOTOWANIE

1.

Spód: Składniki zagnieć ręcznie lub malakserem do powstania jednolitej kruszonki. Wysyp na spód tortownicy. Wyrównaj. Podpiecz przed 7 minut. Po lekkim wystudzeniu owiń formę folią aluminiową.

2.

Masa serowa: Oba sery zmiksuj z drobnym cukrem. Dodaj jajka i żółto. Zmiksuj. Dodaj mleko. Zmiksuj. Dodaj kakao. Zmiksuj. Dodaj rozpuszczoną czekoladę w dwóch partiach. Miksuj tylko do połączenia.
Masę przelej na podpieczony spód i piecz w kąpieli wodnej przez ok. 60 minut.

3.

Upieczony sernik pozostaw przez godzinę w uchylonym piekarniku. Później wystudź w temperaturze pokojowej i schłódź przez min. 6 godzin w lodówce. Schłodzony sernik polej frużeliną.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się