Krówka bez pieczenia

Krówka bez pieczenia

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Boże Narodzenie, Ciasta na urodziny i imieniny, Dzień Dziecka, Jesienne wypieki

Ciasto, które znika w mgnieniu oka? To krówka bez pieczenia, gotowa w kilka chwil. Deser, który pokocha cała rodzina.

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Składniki (na blaszkę o wymiarach 20×30 cm)

Krem:

  • 650 ml mleka krowiego lub roślinnego
  • 2 budynie waniliowe
  • 200 g masła
  • 180 g cukru trzcinowego Cukier Królewski

Dodatkowo:

  • Około 600 g herbatników maślanych
  • 400 g kajmaku z puszki
  • Około 100 g krokantu z orzechów ziemnych
  • Około 100 g mleka
  • Szczypta soli

PRZYGOTOWANIE

1.

Mleko zagotować wraz z cukrem, dodać budynie wymieszane w 100 ml mleka, wymieszać i zagotować. Ostudzić. Zmiksować z miękkim masłem.

2.

Herbatniki zanurzać w mleku, ułożyć pierwszą warstwę na dnie blaszki.

3.

Nałożyć kajmak wymieszany ze szczyptą soli, wyłożyć następną warstwę herbatników, krem budyniowy, herbatniki, kajmak, krem budyniowy. Wierzch posypać krokantem orzechowym.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się