Mus czekoladowy z awokado i banana  

Mus czekoladowy z awokado i banana  

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 30 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny, Karnawał, Przepisy na niemarnowanie

Kiedy w lodówce znajdziesz przejrzałe, nieco już poczerniałe banany, są na nie dwa niezawodne sposoby: chlebek bananowy lub mus czekoladowy. Zwłaszcza jeśli do pełni szczęścia znajdzie się także awokado. Kilka drobnych dodatków, kilka chwil przygotowań i mamy pyszny, zdrowy deser w duchu zero waste.

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Składniki na mus: 

  • 4 banany  
  • 1 ½ awokado  
  • 100 ml mleczka kokosowego  
  • 40 g cukru trzcinowego Cukier Królewski  
  • 40 g kakao  
  • Sok z ½ cytryny  
  • Szczypta soli  

Dekoracja: 

  • Gęsty jogurt naturalny (może być roślinny), skyr ip.  
  • Płatki kokosa  
  • Liofilizowana żurawina  
  • Ewetualnie posiekana gorzka czekolada, świeże owoce sezonowe, orzechy  

PRZYGOTOWANIE

Krok  1
1.

Banany i awokado obrać, skropić sokiem z cytryny.

Krok  2
2.

Włożyć owoce do miski, dodać sól, kakao, cukier i mleczko kokosowe. Zblendować na gładki mus.

Krok  2
2.

Mus nałożyć do szklaneczek. Udekorować wg uznania, np. porcją jogurtu, kokosem i żurawiną.

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się