Warstwowy torcik z rabarbarem

Warstwowy torcik z rabarbarem

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Trudny
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny, Pikniki i grille, Dzień Dziecka, Desery owocowe

Maj to idealny czas na rabarbar, a rabarbar rewelacyjnie smakuje nie tylko w cieście drożdżowym z kruszonką. Jego charakterystyczny, kwaskowy smak świetnie komponuje się ze słodkimi kremami. Tak jak w naszym rustykalnym torciku – rabarbar przełamuje słodycz kremu z chałwy i nadaje deserowi charakteru. Koniecznie wypróbujcie!

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Składniki

  • 8 jaj
  • 220 g mąki pszennej
  • 150 g cukru drobnego Cukier Królewski
  • 100 g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g chałwy waniliowej
  • 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 20 g cukru pudru Cukier Królewski
  • 120 g cukru trzcinowego Cukier Królewski

PRZYGOTOWANIE

Krok  1
1.

Oddziel białka od żółtek. Do żółtek dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj widelcem, a następnie odstaw. rnW drugiej misce ubij na sztywno białka, pod koniec ubijania dodaj 150 g drobnego cukru. Ubijaj ponownie do momentu rozpuszczenia cukru. rnDo ubitych białek wlej żółtka, delikatnie wymieszaj rózgą. Następnie do masy dodaj przesianą przez sito mąkę oraz kakao. Ponownie delikatnie wymieszaj. rnCiasto przelej do tortownicy i piecz w temp. 180°C przez 40 minut. rnPo upieczeniu wystudź i przekrój ciasto na trzy blaty.

Krok  2
2.

Serek mascarpone przełóż do miseczki, dodaj do niego pokruszoną chałwę, wymieszaj.rnŚmietanę kremówkę ubij, pod koniec ubijania dodaj 20 g cukru pudru, wymieszaj.rnDo serka mascarpone stopniowo dodawaj ubitą kremówkę i mieszaj do połączenia składników.

Krok  3
3.

Łodyżki rabarbaru umyj, pokrój w paski o długości około 2-3 cm. rnNa patelni rozpuść masło, dodaj pokrojony rabarbar oraz 120 g cukru trzcinowego. rnCałość podgrzewaj, cały czas mieszając, przez około 15 minut (aż cukier się rozpuści, a rabarbar lekko zmięknie). Wystudź.

Krok  4
4.

Blaty kakaowego biszkoptu przełóż kremem chałwowym.rnŁyżkę kremu wyłóż także na wierzch tortu i rozsmaruj ją na jego powierzchni. Następnie wyłóż karmelizowany rabarbar.

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera!