Ciasto z jagodami

Ciasto z jagodami

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 30 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny, Desery owocowe, Dzień Dziecka, Pikniki i grille

Bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu, puszyste ciasto z mnóstwem jagód i nutką białej czekolady, skąpane w jagodowym lukrze to idealny pomysł na słodkie co nie co. Nie warto się zbyt długo zastanawiać, trzeba je koniecznie wypróbować!

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • 200 g białej czekolady
  • 200 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 150 g masła
  • 80 g cukru pudru Cukier Królewski
  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • około 250 g świeżych jagód

Lukier:

  • 300 g cukru pudru Cukier Królewski
  • 1 białko
  • 2 łyżki jagód

PRZYGOTOWANIE

Krok  1
1.

Czekoladę rozpuścić z masłem, ostudzić. Jajka i żółtko roztrzepać widelcem, dodać jogurt, wymieszać.

Krok  2
2.

Mąkę pszenną przesiać, dodać cukier puder, proszek do pieczenia, sodę i sól, wymieszać. Stopniowo wlać ostudzoną masę z białej czekolady i masę z jajek, wymieszać do połączenia składników. Na koniec dodać jagody, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180°C przez około 45 minut. Ostudzić.

Krok  3
3.

Przygotować lukier. Dwie łyżki jagód przetrzeć przez sitko, dodać białko i stopniowo cukier puder, wymieszać do powstania gładkiego lukru. Polać ostudzone ciasto.

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera!