Creme Brulee z borówkami

Creme Brulee z borówkami

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Karnawał, Walentynki

Nowoczesny i ujmująco pyszny deser w Twojej kuchni – crème brulee ze świeżymi owocami. Wypróbuj nasz przepis i daj się uwieść słodyczy!

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Składniki:

  • 6 żółtek
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 100 ml mleka
  • 5 łyżek cukru drobnego Cukier Królewski
  • laska wanilii (opcjonalnie 2 łyżki cukru wanilinowego)

Dodatkowo:

  • garść świeżych borówek lub innych owoców
  • 6 łyżeczek cukru trzcinowego Cukier Królewski na wierzch

PRZYGOTOWANIE

1.

Laskę wanilii kroimy wzdłuż i wydrążamy ze środka ziarenka. Dodajemy do śmietanki i zagotowujemy razem z cukrem. Następnie odstawiamy do przestudzenia.

2.

W osobnej miseczce mieszamy żółtka i małym strumieniem wlewamy śmietankę, cały czas mieszając, ale tylko do połączenia. Nie ubijamy!

3.

Masę przelewamy do kokilek (wystarczy na 5-6 sztuk) i następnie wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 110°C na ok. 1 godzinę.

4.

Po tym czasie wyciągamy, odstawiamy do ostygnięcia i wkładamy do lodówki.

5.

Przed podaniem posypujemy deser cukrem trzcinowym i opalamy palnikiem lub wkładamy do piekarnika i pieczemy przez kilkanaście sekund pod mocno rozgrzanym grillem.

Krok  6
6.

Podajemy ze świeżymi owocami.

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera!