Blogerka poleca
Pudding chia
Pudding z nasion chia to idealny pomysł na deser latem. Jest lekki i delikatny, bardzo łatwo się go przygotowuje, a do jego wykonania możecie użyć dowolnych, sezonowych owoców. Nasiona chia zawierają wiele cennych mikroskładników, więc nasz deser jest nie tylko pyszny, ale także zdrowy!
Czas przygotowania:
do 45 minut
Stopień trudności:
Łatwe
Składniki
Pudding chia:
- 300 g brzoskwiń lub nektarynek
- 200 g truskawek
- 150 g malin
- 400 g jogurtu naturalnego
- 50 g nasion chia
- 70 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie
1
krok
Brzoskwinie/nektarynki pokroić w kostkę. Przełożyć do garnuszka, wsypać cukier i gotować na wolnym ogniu około 30 minut, mieszając od czasu do czasu.

2
krok
Jogurt wymieszać z nasionami chia, odstawić do lodówki na około 15 minut.

3
krok
Truskawki rozgnieść widelcem, dodać do nich maliny. Włożyć do garnuszka i również gotować na dość dużym ogniu przez około 20 minut, aż sos się nieco zredukuje. Wówczas dodać do niego mąkę ziemniaczaną, wymieszać i zagotować. Zdjąć z ognia, ostudzić.

4
krok
Na dno szklanek wyłożyć ostudzony mus malinowo-truskawkowy, następnie pudding chia. Na wierzchu położyć porcję brzoskwiń. Deser można dodatkowo udekorować połówkami truskawek.

Składniki
Pudding chia:
- 300 g brzoskwiń lub nektarynek
- 200 g truskawek
- 150 g malin
- 400 g jogurtu naturalnego
- 50 g nasion chia
- 70 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Smacznego !
Bezglutenowe torciki kokosowo-malinowe
Tarta z kremem budyniowym i owocami
Monkey Bread - Małpi Chlebek
Crumble jabłkowo-gruszkowe