Pudding chia

Pudding chia

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Karnawał, Walentynki, Ciasta na urodziny i imieniny, Pikniki i grille

Pudding z nasion chia to idealny pomysł na deser latem. Jest lekki i delikatny, bardzo łatwo się go przygotowuje, a do jego wykonania możecie użyć dowolnych, sezonowych owoców. Nasiona chia zawierają wiele cennych mikroskładników, więc nasz deser jest nie tylko pyszny, ale także zdrowy!

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Pudding chia:

  • 300 g brzoskwiń lub nektarynek
  • 200 g truskawek
  • 150 g malin
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 50 g nasion chia
  • 70 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

PRZYGOTOWANIE

Krok  1
1.

Brzoskwinie/nektarynki pokroić w kostkę. Przełożyć do garnuszka, wsypać cukier i gotować na wolnym ogniu około 30 minut, mieszając od czasu do czasu.

Krok  2
2.

Jogurt wymieszać z nasionami chia, odstawić do lodówki na około 15 minut.

Krok  3
3.

Truskawki rozgnieść widelcem, dodać do nich maliny. Włożyć do garnuszka i również gotować na dość dużym ogniu przez około 20 minut, aż sos się nieco zredukuje. Wówczas dodać do niego mąkę ziemniaczaną, wymieszać i zagotować. Zdjąć z ognia, ostudzić.

Krok  4
4.

Na dno szklanek wyłożyć ostudzony mus malinowo-truskawkowy, następnie pudding chia. Na wierzchu położyć porcję brzoskwiń. Deser można dodatkowo udekorować połówkami truskawek.

Instagram

@cukierkrolewski