Dżem brzoskwiniowy z wanilią

Dżem brzoskwiniowy z wanilią

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 15 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Desery owocowe

Brzoskwinie czy nektarynki to owoce, które świetnie nadają się na przetwory. Aromatyczne dżemy czy konfitury o złocistej barwie, z dodatkiem ziarenek wanilii na pewno poprawią Wam humor, gdy w ponury, jesienny dzień otworzycie słoiczek wypełniony taką dobrocią.

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

  • 1 kg brzoskwiń lub nektarynek
  • 150 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
  • 1 laska wanilii

PRZYGOTOWANIE

1.

Owoce myjemy, usuwamy pestki i kroimy je na mniejsze cząstki (w plasterki lub w kostkę).

2.

Dodajemy do nich cukier, oraz miąższ wyjęty z laski wanilii.

3.

Całość gotujemy około 60-90 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aby owoce się nie przypaliły.

4.

Tuż po zdjęciu z ognia dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy, po czym stawiamy słoiczki do góry dnem, aby się zawekowały. Gdy ostygną możemy je odwrócić.

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera!