Crème Caramel

Crème Caramel

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Karnawał, Ciasta na urodziny i imieniny, Jesienne wypieki

Zafunduj sobie coś pysznego! Wypróbuj przepis na Crème Caramel – idealny deser, aby zaimponować rodzinie i przyjaciołom. Lekki jak chmurka, z rozpływającym się w ustach karmelem!

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Masa:

  • 2 duże jajka
  • 2 żółtka
  • 500 ml mleka
  • 6 łyżek domowego cukru z wanilią

Karmel:

  • 100 g cukru z buraków cukrowych
  • 3 łyżki wody

Dodatkowo:

  • ulubione owoce do dekoracji

PRZYGOTOWANIE

1.

Składniki na masę wymieszać za pomocą ręcznej rózgi w misie, przecedzić na sicie i odstawić na kilka minut.

2.

Na patelnię dodać wodę z cukrem, wymieszać i postawić na średniej mocy palnika. Nie mieszać, czekać cierpliwie aż powstanie złocisty karmel.

3.

4 kokilki natłuścić masłem i wstawić na blaszkę, na którą po chwili wlać wrzątek do połowy wysokości naczynek.

4.

Do kokilek rozlać równomiernie gotowy karmel, a następnie uzupełnić masą jajeczną. Wstawić do nagrzanego na 160 stopni piekarnika góra-dół na ok. 50 minut. Po tym czasie wyjąć na blat, ostudzić i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem zanurzyć kokilkę na moment w miseczce z wrzątkiem by rozpuścić karmel.

Krok  5
5.

Następnie okroić całość delikatnie ostrym nożem, przyłożyć talerzyk do kokilki i pewnym ruchem odwrócić do góry nogami. Podawać z ulubionymi owocami.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się