Z podanych składników zagnieć ciasto i rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru – schłodź a następnie wytnij prostokąty nieco większe od eklera.
Z podanych składników zagnieć ciasto i rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru – schłodź a następnie wytnij prostokąty nieco większe od eklera.
Ciasto parzone: wodę z masłem i solą zagotuj. Zmniejsz moc palnika, wsyp mąkę i mieszaj do uzyskania gładkiego ciasta odchodzącego od ścianek garnka.
Jajka krótko zmiksuj / zblenduj (nie ubijaj).
Ciasto parzone chwile zmiksuj na wolnych obrotach i wlej połowę jajek – zmiksuj. Na tym etapie zacznij wlewać resztę jajek stopniowo❗️ – konsystencja ciasta parzonego ma duży wpływ na efekt końcowy. Ciasto powinno być: gładkie , bez grudek, rzadkie ale po podniesieniu końcówki miksera i spłynięciu do reszty ciasta powinno zostawić „ ślad” a nie połączyć się z reszta ciasta ( w rolce jest to pokazane).
Ciasto wyłóż na matę perforowaną lub papier do pieczenia. Nałóż na eklery kruszonkę.
PIECZENIE ( ważne!) Wstaw eklerki do dobrze nagrzanego piekarnika❗️na 180 stopni termoobieg a po włożeniu ciasta zmniejsz do 160° C stopni i piecz ok. 25-30 minut. Po tym czasie możesz już ostrożnie sprawdzić czy od spodu są dobrze wypieczone – na pewno już nie opadną w czasie pieczenia ale jeśli chcesz mieć pewność czy są dobrze wypieczone to oderwij jednego eklerka i sprawdź stukając od spodu. Jeśli twój piekarnik ma słabsze grzałki to wydłuż czas pieczenia.
Wystudzone eklery wypełnij ulubionym kremem.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się