Eklerki

Eklerki

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Trudny
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny, Dzień Dziecka, Rodzinne obiady z odrobiną słodyczy, Walentynki

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Składniki na ciasto parzone:  

  • 250 ml wody  
  • szklanka mąki tortowej  
  • szczypta soli 
  • 100 g masła  
  • 4-5 jajek  

Składniki na kruszonkę:  

  • 70g Cukru Królewskiego trzcinowego  
  • 80 g miękkiego masła  
  • 80 g mąki tortowej 

PRZYGOTOWANIE

1.

Z podanych składników zagnieć ciasto i rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru – schłodź a następnie wytnij prostokąty nieco większe od eklera.

2.

Ciasto parzone: wodę z masłem i solą zagotuj. Zmniejsz moc palnika, wsyp mąkę i mieszaj do uzyskania gładkiego ciasta odchodzącego od ścianek garnka.

3.

Jajka krótko zmiksuj / zblenduj (nie ubijaj).
Ciasto parzone chwile zmiksuj na wolnych obrotach i wlej połowę jajek – zmiksuj. Na tym etapie zacznij wlewać resztę jajek stopniowo❗️ – konsystencja ciasta parzonego ma duży wpływ na efekt końcowy. Ciasto powinno być: gładkie , bez grudek, rzadkie ale po podniesieniu końcówki miksera i spłynięciu do reszty ciasta powinno zostawić „ ślad” a nie połączyć się z reszta ciasta ( w rolce jest to pokazane).

4.

Ciasto wyłóż na matę perforowaną lub papier do pieczenia. Nałóż na eklery kruszonkę.

5.

PIECZENIE ( ważne!) Wstaw eklerki do dobrze nagrzanego piekarnika❗️na 180 stopni termoobieg a po włożeniu ciasta zmniejsz do 160° C stopni i piecz ok. 25-30 minut. Po tym czasie możesz już ostrożnie sprawdzić czy od spodu są dobrze wypieczone – na pewno już nie opadną w czasie pieczenia ale jeśli chcesz mieć pewność czy są dobrze wypieczone to oderwij jednego eklerka i sprawdź stukając od spodu. Jeśli twój piekarnik ma słabsze grzałki to wydłuż czas pieczenia.

6.

Wystudzone eklery wypełnij ulubionym kremem.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się
Dołącz do naszego newslettera!