Tort na Dzień Babci i Dziadka

Tort na Dzień Babci i Dziadka

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny, Karnawał

Najlepsze prezenty to te, które przygotujemy sami, zwłaszcza jeśli są to słodkie prezenty. Dlatego na Dzień Babci i Dziadka świetnym pomysłem będzie przygotowanie pysznego, słodkiego deseru. Nasza propozycja to torcik z kawową nutą i bananami w środku.

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Biszkopt: 

  • 9 jajek 
  • 200 g cukru białego Cukier Królewski 
  • 220 g mąki pszennej 
  • 5 łyżek bardzo mocnego naparu z kawy 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Do nasączenia biszkoptu: 

  • około 350 g naparu z kawy 

Krem czekoladowy: 

  • 200 g czekolady gorzkiej 
  • 200 g serka mascarpone 
  • 80 g cukru pudru Cukier Królewski 

Krem śmietanowy:

  • 300 g serka mascarpone 
  • 400 ml śmietany kremówki 36%
  • 120 g cukru pudru Cukier Królewski
  • 100 g drobno posiekanej czekolady gorzkiej 

 

Dodatkowo:

  • około 7 sztuk bananów 
  • sok z cytryny

Polewa:

  • 100 g śmietanki 36%
  • 100 g czekolady gorzkiej 
  • 50 g cukru pudru Cukier Królewski
  • 50 g kakao 
  • 5 g masła 

Na wierzch:

  • Około 50 g posiekanej gorzkiej czekolady 
  • Ziarna kawy 

 

PRZYGOTOWANIE

Krok  1
1.

Białka oddzielić od żółtek, ubić, dodać cukier, ubić do rozpuszczenia cukru. Dodać żółtka, wymieszać. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać napar z kawy, delikatnie wymieszać. Podzielić ciasto na dwie części, Każdą oddzielnie upiec w tej samej tortownicy. Ostudzić, następnie przeciąć wzdłuż na pół.

Krok  2
2.

Przygotować krem czekoladowy: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać cukier puder i mascarpone, wymieszać, odstawić do ostygnięcia.
Przygotować krem śmietankowy: mascarpone wymieszać z cukrem pudrem. Śmietankę ubić, połączyć z mascarpone. Dodać posiekaną czekoladę, wymiesza

Krok  3
3.

Wszystkie składniki na polewę podgrzewać w garnuszku na wolnym ogniu do rozpuszczenia i połączenia składników.
Banany obrać, pokroić na połówki, skropić sokiem z cytryny. Biszkopty nasączyć naparem z kawy.
Złożyć tort w następującej kolejności: biszkopt – banany – krem śmietanowy z czekoladą – biszkopt – krem czekoladowy – biszkopt – banany – krem śmietanowy z czekoladą – biszkopt – polewa czekoladowa – dekoracja.

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski