Tarta pistacjowa

Tarta pistacjowa

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny, Desery owocowe, Wielkanoc

Pistacje i maliny to fantastyczne, letnie połączenie smaków. My umieściliśmy lekki, słodki krem na warstwie kruchego ciasta i malinowej galaretki, która nadaje ciastu świeżości. Zakochacie się w tym połączeniu. Przepis jest prosty i choć wymaga trochę czasu na przygotowanie na pewno nie pożałujecie.

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Kruche ciasto (składniki na formę o średnicy ok. 22cm):

  • 180 g mąki krupczatki
  • 80 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 100 g cukru pudru Cukier Królewski
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

Galaretka z malinami:

  • galaretka o smaku malinowym
  • 200 g wody
  • 100 g malin

Krem pistacjowy:

  • 350 g mascarpone
  • 200 g białej czekolady
  • 200 g cukru pudru Cukier Królewski
  • 50 g pasty pistacjowej

Dekoracja:

  • Świeże maliny
  • Posiekane niesolone pistacje

PRZYGOTOWANIE

Krok  1
1.

Ze składników na ciasto zagnieść kruche ciasto, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Następnie wyłożyć nim dno i boki foremki do tarty (wyłożonej papierem do pieczenia, lub wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą). Nakłuć ciasto widelcem w kilku miejscach, piec w temp. 180C przez około 25 minut (na złoty kolor). Ostudzić całkowicie.

Krok  2
2.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać mascarpone i cukier puder, wymieszać. Dodać pastę pistacjową, wymieszać, schłodzić.

Krok  3
3.

Galaretkę rozpuścić w wodzie, schłodzić. Gdy zacznie tężeć przełożyć ją na upieczony i ostudzony spód tarty, nałożyć maliny. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Następnie wyłożyć schłodzony krem pistacjowy, całość chłodzić jeszcze około 2-3 godziny. Udekorować wierzch malinami i pistacjami.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się