Ciasteczka maślane z lawendą

Ciasteczka maślane z lawendą

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Trudny
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny, Dzień Dziecka, Pikniki i grille

Poznaj przepis na przepyszne maślane ciasteczka z lawendą. Magiczny składnik, który na myśl przywołuje gorące, pachnące lato.

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Składniki na ok. 20 szt.:

  • 300 g mąki
  • 150 g masła
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 4 łyżki cukru pudru Cukier Królewski
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • kilka gałązek suszonej lawendy

PRZYGOTOWANIE

1.

Do misy miksera wrzucamy mąkę, drobno pokrojone, schłodzone masło oraz pozostałe składniki.

2.

Suszone kwiaty lawendy pozbawiamy gałązek i dosypujemy do ciasta. Wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie

3.

Następnie formujemy kulkę i zawijamy w folię. Wkładamy na ok. 30 min do lodówki. Po tym czasie delikatnie oprószamy blat i rozwałkowujemy ciasto.

4.

Wykrawamy z niego dowolne kształty, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (góra-dół) na ok. 10-12 min.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się