Ciasteczka „wielkanocne jajka”

Ciasteczka „wielkanocne jajka”

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Wielkanoc

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 350 g mąki krupczatki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru Cukier Królewski
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • 2 białka
  • 310 g cukru pudru Cukier Królewski
  • Po 1 łyżeczce: soku z buraka i rozpuszczonej w wodzie kurkumy
  • Konfitura malinowa
  • Cukier puder Cukier Królewski

PRZYGOTOWANIE

1.

Ze składników na ciasto zagnieść kruche ciasto, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Rozwałkować, wyciąć kształty jajek (pełne jajka + same obwódki). Na część pełnych jajek nałożyć obwódki z ciasta, piec w temp. 180°C przez około 15-18 minut (na złoty kolor). Ostudzić.

2.

Na środek pisanek nałożyć konfiturę malinową, oprószyć cukrem pudrem.

3.

Białka wymieszać z cukrem pudrem. Podzielić na trzy części. Jedną zostawić białą, do pozostałych dodać sok z buraka i kurkumę, wymieszać. Udekorować pozostałe pisanki.

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się