Czekoladowe jajeczka niespodzianki

Czekoladowe jajeczka niespodzianki

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Trudny
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Wielkanoc, Dzień Dziecka, Jesienne wypieki

Czas założyć fartuszki i przygotować najsmaczniejsze jajka niespodzianki z migdałami. Nadzienie w postaci kremu orzechowego dosłownie rozpływa się w ustach. Zaskoczcie swoją rodzinę niebiańskimi słodkościami w te Święta!

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Składniki na czekoladowe skorupki:

  • 250 g czekolady mlecznej
  • 250 g czekolady białej
  • 10 g śmietanki 30 %
  • 10 g masła
  • Migdały w całości

Krem orzechowy:

  • 300 g serka mascarpone
  • 150 g białej czekolady
  • 100 g cukru drobnego Cukier Królewski
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • Szczypta soli
  • Posiekane orzechy oraz wiórki z czekolady do dekoracji wierzchu

PRZYGOTOWANIE

Krok  1
1.

Przygotować czekoladowe skorupki. Czekoladę mleczną i białą rozpuścić (oddzielnie) wraz z 5 g śmietanki i 5 g masła. Do foremki do jajeczek nałożyć warstwę czekolady mlecznej, wstawić do lodówki, aż zastygnie. Nałożyć warstwę z białej czekolady. Ponownie wstawić do lodówki, aż skorupki stwardnieją.

Krok  2
2.

Mascarpone wymieszać z cukrem drobnym oraz solą, odstawić na kilka minut, aby cukier się rozpuścił. Dodać roztopioną czekoladę i masło orzechowe, wymieszać. Schłodzić w lodówce przez 4-5 godzin, ubić mikserem.

Krok  3
3.

Nałożyć krem do szprycy cukierniczej. Na każde jajeczko położyć migdał, nałożyć krem. Wierzch udekorować posiekanymi orzechami i wiórkami czekolady. Schłodzić.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się